Κορωνοϊός: Δεν μειώνονται τα κρούσματα: Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική

12

Δεν πέφτουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και ειδικά στην Αττική παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ την ίδια ώρα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των θανόντων στη χώρα. Το δε 50% των κρουσμάτων που καταγράφονται είναι “ορφανά” γεγονός που δεν βοηθά στην ιχνηλάτηση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ως δύσκολη την κατάσταση στο Λεκανοπέδιο, παρότι ακόμα παραμένει σταθερή, ευελπιστώντας σε μια μείωση των κρουσμάτων σε διψήφιο αριθμό. Η επιδημιολογική πορεία της πανδημίας θα κρίνει και τα ενδεχόμενα επόμενα μέτρα, εκ των οποίων προκρίνεται να είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Αποκλείεται, στην παρούσα φάση, ένα γενικό λοκντάουν καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας στους άνω των 6 ετών.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο νέων μέτρων θα εκτιμηθεί προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε και οι αρχές θα έχουν καλύτερη εικόνα για το αν τα υφιστάμενα μέτρα αποδίδουν.

Σύψας: Δύσκολη η κατάσταση στην Αθήνα

Η κατάσταση στην Αττική, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ δύσκολη υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική, είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον».

«Σήμερα είμαστε σε σταθερή κατάσταση, αλλά το σήμερα δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση.Είμαστε κάτω από την 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα τη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους» επισήμανε πάντως.

Για τα τεστ εξήγησε: «Τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που έχουμε το Μάρτιο, όμως ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα. Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα ΜΜΜ που νομίζω θα βοηθήσουν».

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, «δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων. Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα».

Γαργαλιάνος: Περισσότεροι θάνατοι στη δεύτερη φάση της πανδημίας

Μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος,  έδωσε οδηγίες τι να προσέχουμε στα ασανσέρ. Όπως σημείωσε, στα ασανσέρ πρέπει να μπαίνουν δύο άτομα με απόσταση και φορώντας μάσκες.  Αν και τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος και δεν αιωρούνται συνεχώς, αν παραμείνει κλειστή η πόρτα, μπορεί να γίνει μετάδοση. «Άρα οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα ασανσέρ» συνέστησε.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική. «Στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφονται ίσως κάποιοι παραπάνω θάνατοι» είπε ο Κώστας Γαργαλιάνος «αλλά δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρωτη φάση της πανδημίας. Θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να κάνουμε ανάλυση των δεδομένων».

Για το ενδεχόμενο να δούμε τον  κορωνοϊό να γίνεται ακόμη πιο επιθετικός, είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται και για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να συνηθίσουμε στις νέες συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος  Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια  να μη γίνει εστία υπερμετάδοσης ο Ευρώτας Λακωνίας μετά τα 37 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr