Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εξέλιξη της πανδημίας στα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, με το λεκανοπέδιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να καταγράφει 40.000 κρούσματα και τη συμπρωτεύουσα τουλάχιστον 10.000 ασυμπτωματικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, 40.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού μόνο στην Αττική και τους 4,2 εκατομμύρια κατοίκους της «βλέπουν» αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής. “Εάν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά στο συγκρότημα, είναι τουλάχιστον 10.000”, επισημαίνει ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με βάση την έρευνα στα λύματα της πόλης.

Σύμφωνα με όσα λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, που είναι και επικεφαλής έρευνας των λυμάτων της Ατιτκής, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες «μπροστά» από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Κι αυτό, γιατί στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο. Κάθε μέρα το εργαστήριο του Θωμαΐδη καταγράφει την εικόνα που εξάγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τη μελετά για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τις 28.000-40.000. Πολλά από αυτά, μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.

Ο Θωμαΐδης τονίζει ότι αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.

Απότομη αύξηση

Οπως εξηγεί ο ίδιος, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών με βάση αυτή τη μέθοδο διαπίστωσαν ότι η διάδοσης της νόσου μεταξύ των πολιτών της Αττικής τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε απότομα.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα αυτά στέλνονται αμέσως στην αρμόδια επιτροπή των ειδικών, όπου μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων εξετάζονται και αξιολογούνται.

Οπως αναφέρει ακόμη, το περασμένο Σαββατοκύριακο η κατάσταση στη χώρα – σε σχέση με τη διασπορά της νόσου – έμοιαζε σταθερή, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως τα Σαββατοκύριακα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, ωστόσο, παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση.

Το αυξημένο φορτίο στα λύματα τις καθημερινές παρατηρείται λόγω της πιο έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας (εργασία, σχολεία κ.ο.κ) και για αυτό υπάρχει και μεγαλύτερη διασπορά. Επίσης, στην καθημερινότητα είναι δύσκολο να τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά γράμμα, σε αντίθεση με τα Σαββατοκύριακα, οπότε και ο πλέον «δραστήριος» τομέας είναι η εστίαση/διασκέδαση, που όμως σε γενικές γραμμές είναι ελεγχόμενη, καταλήγει το δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ”.

Θεσσαλονίκη

Με θετικό το 5% των μαζικών τέστ κορωνοϊού που έγιναν χθες στη συμπρωτεύουσα, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλεις «έδειχναν» εδώ και ημέρες την έξαρση της επιδημίας. «Αποδεικνύουμε» επισημαίνει ο Νίκος Παπαϊωάννου με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ότι «η μέση τιμή των δύο προηγούμενων εβδομάδων στα λύματα είναι απόλυτα συμβατή με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μιλώντας με αριθμούς ενημερώνει ότι  έως τις 12 Οκτωβρίου ανιχνεύαμε ελάχιστα έως καθόλου τον ιό στα λύματα της πόλης, κάτι που ήταν συνυφασμένο και με τα ελάχιστα κρούσματα. Στις 21 Οκτωβρίου είδαμε μια αύξηση της τάξης του 500% στα λύματα, κάτι που αποτυπώθηκε μετά από 2,3,4 ημέρες και φτάσαμε να είμαστε κοντά στα 280-300 κρούσματα, φτάσαμε στα 380 και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου είχαμε πάει τρεις φορές πάνω απ΄ότι είχαμε πάει στις 21 Οκτωβρίου.

Η διεπιστημονική μελέτη των επτά τμημάτων του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου μαζί με τους επιστήμονες της ΕΥΑΘ δείχνει ότι οι τιμές που βρίσκουμε στα λύματα είναι τρεις με τέσσερις ημέρες πιο μπροστά από την επιδημιολογική εικόνα που θα εμφανιστεί.

Όσον αφορά στα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν κατηγορηματικός ότι «εάν δεν έπαιρνε η πολιτεία τις συγκεκριμένες αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη μετά από 15 μέρες θα είχαμε δεκαπλάσιο φορτίο”.

Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρύτανης του ΑΠΘ, παρά τους 10.000 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού που καταδεικνύει η μελέτη στα λύματα, όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το επόμενο διάστημα, καθώς πιστεύει ότι «μπορεί να αναστραφεί εάν συμπεριφερθούμε σωστά. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι τιμές στα λύματα θα έχουν μειωθεί αισθητά“.