Δέκα χρόνια μετά το αχρείαστο και ολέθριο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, που φόρτωσε στη χώρα ένα κόστος άνω των 100 δισ. ευρώ, κάποιοι εξακολουθούν να εμφανίζονται ως «προστάτες» του «όχι». Ο ελληνικός λαός παρασύρθηκε τότε σε ένα λάθος που δίχασε την κοινωνία και οδήγησε σε νέες, ακόμα πιο βαριές συμφωνίες λιτότητας και σκληρότερο μνημόνιο. Κι όμως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου σήμερα, από το ίδιο βήμα, καταγγέλλει μνημόνια, πρωθυπουργούς και «ζόμπι», λες και δεν έπαιξε ποτέ τον ρόλο της στο πιο ακριβό πολιτικό θέατρο της μεταπολίτευσης. Η «προστάτιδα» της λαϊκής εντολής μιλά για «πραξικόπημα», «προδοσία» και «συνωμοσίες», ξεχνώντας βολικά ότι πίσω από το αδιέξοδο υπήρχε μια καθαρή αλήθεια: ένα «όχι» χωρίς σχέδιο είναι πάντα ναι στο χάος — και τον λογαριασμό τον πληρώνουμε ακόμα.

«Πριν από δέκα χρόνια τέτοιες ημέρες κάποιοι αποφάσισαν την πιο ηχηρή, την πιο δημοκρατική, μαζική, γενναία και εμβληματική, ιστορική, λαϊκή εντολή που δόθηκε στη μεταπολίτευση, μετά την έναρξη ισχύος του συντάγματος, την εντολή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, να την παραβιάσουν, να την καταπατήσουν, να την αντιστρέψουν. Αυτοί που το αποφάσισαν, σήμερα διαγκωνίζονται μεταξύ τους, ποιος είναι ο πιο κακός, ποιος είναι ο πιο λαοπλάνος, ποιος είναι αυτός που χρέωσε περισσότερο τη χώρα», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, δήλωσε ότι «κάποια ζόμπι» ζητούν τώρα «τα ρέστα από τον ελληνικό λαό γιατί πίστεψε και διεκδίκησε, πάλεψε για να απελευθερωθεί από τα δεσμά του χρέους, από τη μέγγενη της επιτροπείας, από τη δεσποτεία των μνημονίων», επισημαίνοντας ότι «αυτοί που τα αποφάσισαν και τα αποφασίσατε όλοιβμαζί, ήσασταν εσείς που σε πείσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, είπατε ότι θα κάνετε κάτι άλλο».

Θυμήθηκε την αντιμνημονιακή ατζέντα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε ότι τότε το 2015 η ίδια, ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου, έλεγε ότι «η λαϊκή ετυμηγορία» του δημοψηφίσματος «πρέπει να γίνει σεβαστή». «Τότε εσείς, κύριοι, στηρίζατε την κυβέρνηση Τσίπρα», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «σήμερα ο πρωθυπουργός κάθεται και αντιπολιτεύεται έναν απόντα, άφαντο, κρυμμένο στο λαγούμι του πρώην πρωθυπουργό, που κάποιοι προσπαθούν να τον αναστήσουν και από ό,τι φαίνεται προσπαθεί και ο κ. Μητσοτάκης να τον αναστήσει… με τη διαφορά ότι ο ελληνικός λαός σας έχει καταλάβει».

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι ήταν «κατάπτυστη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών» το καλοκαίρι του 2015, «αμέσως μετά το όχι του δημοψηφίσματος» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ξέπλυνε τη γενναία λαϊκή εντολή των πολιτών, που ουσιαστικά κατακρήμνιζε το παλαιό πολιτικό σύστημα και ανέθεσε στους καταστροφείς της χώρας να αποφασίσουν αυτοί». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι η ίδια ζητούσε τότε, ως εν ενεργεία πρόεδρος της Βουλής, τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με επίσημα διαβήματα… και «τα έκρυβε ο κ. Τσίπρας επί 4,5 χρόνια που κυβερνούσε και ο Προκόπης Παυλόπουλος επί 5 χρόνια που ήταν ΠτΔ». Πρόσθεσε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας για τον ελληνικό λαό να γνωρίζει πώς αντιστράφηκε η εντολή του και ποιοι είναι αυτοί που έκαναν αυτήν τη φοβερή πραξικοπηματική πράξη και αντέστρεψαν το «όχι» του δημοψηφίσματος».