Από το βήμα της Βουλής, στη συζύτηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επεσήμανε πως «Δεν είμαστε δογματικοί για την ιδιωτική Παιδεία, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να μείνει πιστή σε όλες επιταγές του Συντάγματος».

«Η Παιδεία είναι ζητούμενο και όχι κεκτημένο. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Θέλουμε καλή και προσβάσιμη Παιδεία σε όλους. Αναγνώριση όλων των τίτλων σπουδών» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση και τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα ψηφίσει αρκετά από τα άρθρα του. Αιτιολογώντας την ψήφο της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι «θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε επί της αρχής και 'παρών' γιατί υπάρχουν θετικά και αρνητικά, αλλά θα καταψηφίσουμε για να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε περισσότερα και περισσότερες βελτιώσεις σε όλα τα θέματα της Παιδείας».

Αναγνώρισε στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερακάκης ότι είναι μια «νηφάλια παρουσία» προσθέτοντας πως «επειδή πραγματικά ανησύχησα με όσες θεωρίες και μπουρδολογίες ακούστηκαν, διάβασα προσεκτικά το νομοσχέδιο και εντόπισα ότι έχει γίνει στην διατύπωσή του μία σοβαρή μεταβολή σε σχέση με τα όρια και τις επιταγές του Συντάγματος». Έτσι, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας «σε αυτή την διατύπωση να παραμείνετε πιστός, εσείς και η κυβέρνησή σας, όταν άλλοι θα σας πιέζουν να υπερβείτε αυτά τα όρια που έχετε θέσει».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε «να δούμε την ουσία της Παιδείας. Δεν έχουμε να ωφεληθούμε εάν δούμε την Παιδεία κομματικά, αν συνεχίσει αυτός ο διαγωνισμός της ιδεολογικής επικράτησης. Ας δούμε τα σημεία στα οποία μπορούμε να ομονοούμε, καθώς η Παιδεία είναι αγαθό, δημόσιο δικαίωμα και όχι προϊόν». Όπως παρατήρησε «το Σύνταγμα παραβιάζεται καθημερινά εδώ μέσα, τόσο από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν όσο και από την κυβέρνηση που υποχρηματοδοτεί την Παιδεία». Το Σύνταγμα, είπε, μας λέει «Καλή Παιδεία, δημόσια και δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες. Υπό την εποπτεία του κράτους όχι κρατική Παιδεία, δηλαδή κρατική παρέμβαση στην έρευνα και στην ακαδημαϊκή έρευνα». Εμείς είπε «θέλουμε να καλυτερεύσει η Παιδεία στην χώρα μας». Ανέφερε ότι στην Πλεύση Ελευθερίας «δεν είμαστε δογματικοί. Η δημόσια Παιδεία δεν είναι εξορισμού καλή, και κακή εξ ορισμού η ιδιωτική Παιδεία. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πρόσβαση δημόσια και δωρεάν καλή Παιδεία για όλα τα παιδιά και για όλους τους φοιτητές. Οι οικογένειες να μπορούν να παράσχουν καλή Παιδεία στα παιδιά τους. Να αναγνωρίζονται από την Πολιτεία όλοι οι τίτλοι σπουδών».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι «μέχρι η δημόσια Παιδεία να γίνει μια καλή Παιδεία», το κόμμα της δεν θα ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ντροπή η αναπαραγωγή στερεοτύπων

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτησή της με αναφορά στις γυναίκες, και ασκώντας επίθεση, τόσο στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταλόγισε στον κ. Κουτσούμπα, ότι «αντί να ζητήσει συγνώμη όπως τον κάλεσα, ήρθε να το τεκμηριώσει και να μας πει ότι έχει αποδείξεις και φωτογραφίες και πως αυτό που ήθελε να καταγγείλει ήταν το εμπόριο λευκής σαρκός».

«Ντροπή! Ντροπή! Σας παρακολουθούν πολλές φοιτήτριες και φοιτητές που απορούν τι λέτε και τι είναι αυτά που είστε διατεθειμένοι να πείτε στην κατεύθυνση της συντήρησης και της διατήρησης ενός κομματικού status» είπε απευθυνόμενη προς τον γ.γ. του ΚΚΕ και τόνισε ότι «εσείς δεν δικαιούστε να μιλάτε στο όνομα των αγωνιζόμενων και όσων παλεύουν, γιατί η κομματική σας γραφειοκρατία έχει γίνει καθεστώς. Γιατί κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται τις γραφειοκρατίες της Αριστεράς και του ΚΚΕ, ότι οι μόνοι που στήριξαν και το Πολυτεχνείο ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι της εποχής».

Από την άλλη, η κ. Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, γιατί όπως είπε, σήμερα, Ημέρα της Γυναίκας, «ήρθε εδώ και υιοθέτησε άλλα στερεότυπα, πάλι για την εκπόρνευση των γυναικών, αυτή την φορά για τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Στηλίτευσε επίσης και το ότι «ενώ ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πως λεκτικά υιοθετεί τον όρο γυναικοκτονίες, δεν θα τις ποινικοποιήσει και έφυγε».

Η κ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι το κόμμα της «σήμερα πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα λέγετε 'Ροζ Θάλασσα' και μέσα από αυτή θα καλέσουμε και θα κάνουμε ορατές της γυναίκες αυτής της χώρας και της Διασποράς, στην κοινωνία μας».