Αν και το «παρών» της Πλεύσης Ελευθερίας αντικατέστησε τελικά τη διακηρυχθείσα πρόθεση υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, ένα σημαντικό βήμα έγινε. Αναμφισβήτητα. Ολα της πολιτικής είναι δύσκολα, άλλωστε. Πρέπει όμως να γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της συνεννόησης. Κι εδώ, ένα βήμα έγινε. Η προφανής καλή σχέση άλλωστε της Ζωής Κωνσταντοπούλου με συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συζήτησης. Τα καλά λόγια για την πρώην πρόεδρο της Βουλής από τη Νίκη Κεραμέως και τον Κυριάκο Πιερρακάκη μόνο καλά προμηνύουν για τη συνέχεια. 

Σαφείς αιχμές

«Η Πλεύση Ελευθερίας υποστηρίζει και θα υποστηρίξει την επιστολική ψήφο και δεν αντιλαμβανόμαστε υπό καμία έννοια πως μπορεί για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης ή κομματικού τακτικισμού να επιλέγει κάποιος να στερήσει το δικαίωμα και μία δυνατότητα, που κατατείνει στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας». Με αυτά τα λόγια που περιέχουν αιχμές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων της ελάσσονος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής ανέδειξε την πρόθεση του κόμματός της να πολιτευτεί με σοβαρότητα. Τα παραπάνω έχουν την αξία τους, δεδομένου και του ότι το κόμμα της, αν και σε εθνική κλίμακα έλαβε ποσοστό 3,17%, στα τμήματα εξωτερικού έλαβε την προτίμηση του 2,86% των ψηφοφόρων. Μάλιστα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας αντέδρασε θετικά στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάθεση νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο για τους ομογενείς, λέγοντας ότι «ήδη από τώρα σας λέμε ότι αυτή την επιλογή θα τη στηρίξουμε». Απευθυνόμενη μάλιστα στην κυβέρνηση, την επαίνεσε για την τακτική της: «Ζητούμε, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει και μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά από αυτές, να εφαρμόσετε την τακτική που μέχρι τώρα εφαρμόζετε και θεωρούμε άριστη πολιτικά και θεσμικά, να διατηρήσετε έναν ανοιχτό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Η Πλεύση Ελευθερίας σε αυτόν το διάλογο θα είναι παρών». Το μικρό setback από το «ναι» στο «παρών» δεν αλλάζει πολλά στην ουσία. 

Μετριοπάθεια

Είναι λογικό κάποιοι να παρατηρούν με επιφύλαξη από το 2023 τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχοντας στη μνήμη τους τα συμβάντα του 2015. Τα πολιτικά πρόσωπα, όμως, διατηρούν το δικαίωμα να αναπροσαρμόζουν την τακτική τους και κρίνονται και γι’ αυτό από τον κόσμο. Η λελογισμένη αλλαγή –διαχρονικά– στη στάση της τραβάει την προσοχή. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βλέπει την κρίση αξιοπιστίας στον ευρύτερο αριστερό χώρο και την απαξίωση στη συνείδηση των αδιέξοδων «ριζοσπαστικών» λογικών που όλοι βιώσαμε. Επίσης, δείχνει να έχει αντιληφθεί τα κελεύσματα των καιρών και αναζητεί πλέον προσβάσεις σε πιο μετριοπαθή ακροατήρια.

Είναι φανερό πάντως ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σκέφτεται «out of the box». Από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς (και όχι μόνο) την παρατηρούν με αμηχανία. Η πολιτική παρουσία της έχει πλέον εποικοδομητικά χαρακτηριστικά. Προσπαθεί να υπερβεί τις δογματικές λογικές του ιδεολογικού χώρου από τον οποίο προέρχεται και να κρίνει με σοβαρότητα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ που προσπαθούν να φέρουν στις ζωές μας το αυτονόητο. Διότι, αυτονόητο είναι ότι το κράτος πρέπει να διευκολύνει στην άσκηση του δικαιώματός τους, τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους Ελληνες που οι περιστάσεις οδήγησαν στην ξενιτιά. 

Εποικοδομητική

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ψήφισε μεν «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά υπερψήφισε κάποια άρθρα του. Είναι μια αρχή αναμφισβήτητα. Επίσης, είναι παραπάνω από προφανές ότι προσπαθεί να πορευτεί «τόσο όσο», χωρίς βέβαια να απεμπολήσει την αντιπολιτευτική του ταυτότητα, και αποστασιοποιείται από τις επιλογές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι «η Πλεύση Ελευθερίας διατηρεί όλες τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει και αφορούν: τη διατήρηση και όχι την κατάργηση των εκλογικών τμημάτων, την εξατομίκευση της παράδοσης της επιστολικής ψήφου προς και από τον εκλογέα και τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία». Ουδείς αναμένει από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή από τους άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μείζονος ή ελάσσονος, να συντάσσονται με την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που περιμένουν όμως οι πολίτες είναι εποικοδομητικό διάλογο για το καλό της πατρίδας μας.