Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα δισεκατομμύρια πακέτα που φτάνουν στους ευρωπαίους καταναλωτές μέσω διαδικτυακών εμπόρων λιανικής εκτός Ε.Ε. πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας.
Ραγδαία αύξηση των αποστολών μικρής αξίας
Το 2023, περίπου 4,6 δισεκατομμύρια πακέτα μικρής αξίας (κάτω των 150 ευρώ) εισήλθαν στην αγορά της Ε.Ε., κυρίως από την Κίνα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 12 εκατομμύρια πακέτα ημερησίως. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από το 2023 και τριπλάσιος από το 2022, με πολλά από τα εισαγόμενα προϊόντα να μην συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Οι Κίνδυνοι που εγκυμονεί η μαζική εισαγωγή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει έντονες ανησυχίες για την αλματώδη αύξηση των εισαγωγών μικρών δεμάτων, καθώς αυτή οδηγεί σε:
- Διάθεση περισσότερων επιβλαβών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά
- Αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που τηρούν τα πρότυπα της Ε.Ε.
- Πώληση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης μέσω διαδικτυακών πλατφορμών
- Αυξημένο περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα λόγω της μεταφοράς μεγάλου αριθμού δεμάτων
Η διπλή όψη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου
Το ηλεκτρονικό εμπόριο προσφέρει σημαντικά οφέλη σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και την οικονομία της Ε.Ε., με περίπου το 70% των Ευρωπαίων να αγοράζουν τακτικά προϊόντα μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, η έκρηξη των διαδικτυακών αγορών έχει αυξήσει τον φόρτο εργασίας των τελωνειακών αρχών και έχει εντείνει κινδύνους όπως:
- Η ασφάλεια και η συμμόρφωση των προϊόντων
- Η εισαγωγή παράνομων αγαθών
- Η βιωσιμότητα των εισαγόμενων προϊόντων
- Ο αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι στις υπεύθυνες επιχειρήσεις της Ε.Ε.
Χαρακτηριστικά, περίπου το 50% των πλαστών προϊόντων που κατασχέθηκαν στα σύνορα της Ε.Ε. αγοράστηκαν μέσω διαδικτύου και παραβίαζαν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αντιμετώπιση του Προβλήματος
Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου με ασφάλεια, ενώ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να λειτουργούν σε δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού. Για τον σκοπό αυτό, παρουσίασε τα διαθέσιμα εργαλεία της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των μη ασφαλών, παραποιημένων και μη συμμορφούμενων προϊόντων που εισέρχονται στην αγορά.
Συγκεκριμένα, καλεί τους συννομοθέτες να εγκρίνουν ταχέως τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης, η οποία περιλαμβάνει:
- Κατάργηση της απαλλαγής από δασμούς για αποστολές μικρής αξίας κάτω των 150 ευρώ
- Ενίσχυση των ελέγχων μέσω βελτιωμένης ανταλλαγής δεδομένων και τελωνειακών ελέγχων
Οι Δηλώσεις του Επιτρόπου Εμπορίου
Ο Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Μάρος Σέφτσοβιτς, τόνισε ότι καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται, είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτροπή της εισόδου μη συμμορφούμενων προϊόντων στην Ε.Ε. και να διασφαλιστεί δίκαιος ανταγωνισμός τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις διεθνείς επιχειρήσεις.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την κατάργηση της δασμολογικής απαλλαγής για πακέτα χαμηλής αξίας, καθώς και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Αρχής και ενός Κόμβου Τελωνειακών Δεδομένων της Ε.Ε..
"Αυτή η μεταρρύθμιση θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου," δήλωσε ο Επίτροπος.