ουδέτερος (ο) 1. αυτός που δεν παίρνει τη μεριά κανενός, «φαντάζομαι, θα υπήρχαν και στην Ευρώπη του 1939 άνθρωποι που όταν τους ρωτούσαν για την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία θα δήλωναν ουδέτεροι», 2. αυτός που βλέπει τα πράγματα αφ’ υψηλού, ψώνιο, «ο Γιώργος είναι ουδέτερος και βλέπει κάθε διαμάχη στη Μέση Ανατολή όπως εμείς βλέπουμε τσακωμούς σε μυρμηγκοφωλιά», 3. φοβιτσιάρης, δειλός, «είναι τόσο ουδέτερος, που κάθε φορά που βγαίνει από το σπίτι του φοράει κράνος».

Σε μπιτς μπαρ στο Καβούρι επιβάλλεται κλείσιμο δύο ημερών για φορολογικές παραβάσεις. Σε νέο έλεγχο που του γίνεται διαπιστώνεται ότι έχει εγκατασταθεί λογισμικό για να ξεγελά τον έλεγχο της ΑΑΔΕ. Οι άνθρωποι κλέβουν με σύστημα και οργάνωση και γι’ αυτό η τιμωρία είναι –κρατηθείτε– πρόστιμο και τετραήμερο κλείσιμο! Κρίμα είναι να μην δοθεί στον επιχειρηματία και άλλη ευκαιρία να κλέψει χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι.

Κάποιοι κάνουν ακόμα ότι δεν καταλαβαίνουν

Ανάμεσα στους δημοσιολογούντες για τη σύγκρουση του Ισραήλ με τους τζιχαντιστές ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ουδέτεροι. Αυτοί που συγκλονίζονται από τη φρίκη του πολέμου και αρνούνται να διαλέξουν πλευρά, αφού μια επιλογή θα τους στερούσε ένα κομμάτι από το κοινό που τους χειροκροτεί κάθε φορά που εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον πόλεμο και τη συντριβή τους για τα παιδιά που πέφτουν θύματά του. Αυτάρεσκοι κήρυκες του τίποτα, που αντιμετωπίζουν τον πόλεμο σαν αλλεργία, για την οποία κανείς δεν είναι υπεύθυνος, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι, ως κάτοικοι της Δύσης, ήδη βρίσκονται σε μια πλευρά: αυτή που δέχεται επίθεση και πρέπει να αμυνθεί. Από την άλλη, καταλαβαίνω τη δυσκολία τους. Πώς να διαλέξεις, ειδικά αν είσαι φιλελεύθερος, ανάμεσα στις δυτικές δημοκρατίες, των οποίων οι πολίτες απολαμβάνουν κάθε θρησκευτική, σεξουαλική, πολιτική και οικονομική ελευθερία, και στους τζιχαντιστές που έχουν κηρύξει πόλεμο σε κάθε θρησκευτική, σεξουαλική, πολιτική και οικονομική ελευθερία;

Καρφώνεστε

Εβλεπα τους συντρόφους να διαδηλώνουν με μαντίλες και παλαιστινιακές σημαίες και σκεφτόμουν πόσο αστείο είναι που η Αριστερά, η οποία ισχυρίζεται ότι παλεύει για ανεξίθρησκο κράτος, ισότητα των φύλων, σεξουαλική ελευθερία και γενικώς ανθρώπινα δικαιώματα, είναι πάντα στο πλευρό του αραβικού κόσμου, στον οποίο όλα αυτά είναι ανύπαρκτα και απαγορευμένα.

Αναμενόμενο

Ο γάμος του με τον Τάιλερ Μαγκπέθ, στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης, ως δικαιολογία για την απουσία του γοητευτικού Στέφανου από την Ελλάδα την Κυριακή των εκλογών, δείχνει οτι το κόμμα που ξεκίνησε σαν απομίμηση του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 θα τελειώσει όπως του αξίζει: σαν κουτσομπολίστικο μεσημεριανάδικο.