Το βλέμμα στην απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή η συλλογική αγωγή πολιτών εναντίον συστημικής τράπεζας, έχει η κυβέρνηση, η οποία αναζητεί λύσεις για το σοβαρό ζήτημα των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν πάρει δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Οπως κατέστησε σαφές στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση θα συντονιστεί με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Οι αναμφισβήτητα καλές προθέσεις δεν καθησυχάζουν ιδιαίτερα τους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν πληρώσει υπέρογκους τόκους για τα δάνεια που έλαβαν πριν από πολλά χρόνια. Για τον λόγο αυτόν διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα έξω από τον Αρειο Πάγο, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν κάνει από τον Σεπτέμβριο και μετά σε πόλεις της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εν όψει της συζήτησης της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο, ο σύλλογος που έχουν συστήσει οι δανειολήπτες επισημαίνεται ότι «μεταξύ άλλων χωρών της Ε.Ε., στη Γερμανία όπου χιλιάδες πολίτες της που έλαβαν τα ίδια δάνεια, η κοινή ρήτρα δανείων σε ελβετικό φράγκο κρίθηκε –μεταξύ άλλων– καταχρηστική και πλέον οι Γερμανοί –Ευρωπαίοι πολίτες– ήδη αποπληρώνουν τα εν λόγω δάνεια χωρίς να καταβάλλουν τα ως άνω υπέρογκα ποσά. Αντίστοιχα, στη Γαλλία κρίθηκε ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη-καταναλωτή και αυτό κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που έστειλε ως ώφειλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας. Ομοίως σε ανάλογο πνεύμα αποφάνθηκαν Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (αποφάσεις κατά Barclays κ.ά.). Με την παρουσία μας, την 1/12/2023 στον Αρειο Πάγο προτάσσουμε την αξίωσή μας για ίση αντιμετώπιση και εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου με τα υπόλοιπη κράτη-μέλη».

Η αλλαγή της ισοτιμίας

Οι Ελληνες δανειολήπτες εξηγούν ότι οι τράπεζες έχουν μετακυλήσει στους ίδιους τον κίνδυνο από την αλλαγή της ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου. Οπως τόνισε σε συνέντευξή της η Δόμνα Σονιάδου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, η πλειοψηφία πήρε τα δάνεια όταν η ισοτιμία ήταν 1:1,67 ενώ σήμερα το ευρώ έχει πέσει κάτω από το ένα ελβετικό φράγκο. Αυτό έχει ολέθρια αποτελέσματα καθώς πολλοί δανειολήπτες υπολογίζουν ότι ήδη έχουν πληρώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δανείστηκαν χωρίς να βρίσκονται κοντά στην εξόφληση της οφειλής τους.

«Προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας άφησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για όσους έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να βρεθεί μια διέξοδος. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «θα επιχειρήσουμε, μαζί και με τους εταίρους μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να βρούμε τη βέλτιστη, δικαιότερη λύση».

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στην αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγόρησε ότι δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για αυτούς τους δανειολήπτες στο νομοσχέδιο για τους servicers και εξήγησε ότι «υπάρχουν προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχει μία απόφαση του γαλλικού ανώτατου δικαστηρίου. Στην Ελλάδα, επίσης, υπάρχει μία νέα συλλογική, αυτήν τη φορά, αγωγή που θα εκδικαστεί και πάλι ενώπιον του Αρείου Πάγου» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Δεν στέκομαι στην απόφαση του Αρείου Πάγου που εδώ το αντιμετώπισε με έναν αρνητικό τρόπο για τους δανειολήπτες. Θα ήθελα, παρακαλώ, από τις μελέτες σας να μου φέρετε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης –διότι η Οδηγία αυτή που έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια αφορά όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης– που με αφορμή αυτήν την Οδηγία έχει λύσει το θέμα του ελβετικού φράγκου» είπε απευθυνόμενος στα κόμματα που άσκησαν κριτική, και τα προέτρεψε να του υποδείξουν κάποιες χώρες όπου το θέμα λύθηκε.