«Το ζήτημα του Κυπριακού βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας» επεσήμενε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάφο στα πλαίσια της Συνόδου MED9.
Ειδικότερα, ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται στην Κύπρο, υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Ο κ. Μητσοτάκης δίνει προτεραιότητα στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στην Ευρώπη, πάντως, υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή κλίματος και σκλήρυνση της στάσης αρκετών χωρών που ζητούν άμεσες λύσεις για απελάσεις μεταναστών, ενώ τον τόνο δίνει η Ουγγαρία που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα κύρια σημεία
Συγκεκριμένα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη μετανάστευση, τις περιφερειακές εξελίξεις και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες της MED9 που μετείχαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στην Πάφο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας της ΕΕ με την Ιορδανία. Παράλληλα, στη Μέση Ανατολή η κρίση δυστυχώς κλιμακώνεται, μια κλιμάκωση που επηρεάζει τον λαό του Λιβάνου. Γι' αυτό ζήτησε εκεχειρία τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα. Η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν, αλλά καλεί σε συγκράτηση ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε νέα Γάζα, θα είναι μια νέα τραγωδία που η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη μετανάστευση. Όλες οι χώρες της Μεσολγείου βρίσκονται αντιμέτωπες με την κλιματική κρίση.
Επίσης, υπήρχε ευκαιρία να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο Κυπριακό και καλωσόρισε την άτυπη τριμερή συνάντηση εκφράζοντας την προσδοκία να φέρει η συνάντηση την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα θα είναι αρωγός.
Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος πραγματοποιείται στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ.
Το «παρών» δίνει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι σχέσει Ε.Ε.-Ιορδανίας.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ακολουθεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία προβάλλεται ζωντανά από τον παρακάτω σύνδεσμο.