Θέμα ημερών είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων από τη διαδικασία του τακτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Η απόφαση αυτή λειτουργεί ως προβολή στο άμεσο μέλλον, όταν αργά ή γρήγορα οι πολίτες που έχουν αποκτήσει ανοσία θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες με λιγότερο εμπόδια.

Η αρχή, άλλωστε, έγινε με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ που στην πράξη… ανοίγει την προνομιακή μεταχείριση των πλήρως εμβολιασμένων, οι οποίοι μέσω της «fast lane» παρακάμπτουν πλέον καθυστερήσεις στα ταξίδια τους (όπως είναι η διεξαγωγή τεστ ή η καραντίνα). Σύμφωνα με τα Νέα, με «οδηγό» την πρακτική αυτή, αναμένεται το επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν παράλληλοι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας και για την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και οι συνεδριακοί χώροι, χωρίς προϋποθέσεις.

Παράλληλα, όμως, η επιστροφή στην (ημι)κανονικότητα αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ και για εκείνους, οι οποίοι καθυστερούν τον εμβολιασμό τους και συνεπακόλουθα τη δημιουργία ενός υψηλού τείχους ανοσίας.

Στο ενδεχόμενο των προνομίων αναφέρθηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να δοθούν κίνητρα που θα κάμψουν πιθανές αντιστάσεις στα άτομα που είτε κάνουν δεύτερες σκέψεις, είτε επηρεάζονται από θεωρίες συνωμοσίας. «Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες», επεσήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Πάντως, η συζήτηση αυτή, παρότι ήδη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται να τεθεί και δημοσίως εντός του μήνα, όταν θα έχει επιτευχθεί η ισότιμη πρόσβαση όλου του ενήλικου πληθυσμού στα εμβόλια. Μοιραία και καθώς εντός της εβδομάδας – σύμφωνα πάντα με τον παραγραμματισμό – θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 25-29 ετών και έπειτα από μερικές ημέρες για τους 19-24, γίνεται σαφές ότι «σπάει» το μέχρι σήμερα αυστηρό πλαίσιο προτεραιοποίησης. Εφόσον συμβεί αυτό θα έχουν στηθεί τα ηθικά επιστημονικά θεμέλια, για να μπει η χώρα στην επόμενη φάση.

Σημαντικός αστερίσκος είναι, εντούτοις, ότι ο διάλογος περί προνομίων συμπίπτει χρονικά με ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί πλέον κυβέρνηση και ειδικούς και αφορά την ενδεχόμενη μείωση στις ταχύτητες της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία». Και αυτό διότι τα ποσοστά των εμβολιασθέντων σε συνδυασμό με τα ραντεβού που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον, μαρτυρούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πεπεισμένων για τα οφέλη του εμβολιασμού έχουν ήδη σπεύσει να… τσιμπηθούν και συνεπακόλουθα έρχεται η σειρά των σκεπτικιστών.

Η νέα αυτή συνθήκη, όμως, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη να εισέλθει η χώρα σε ένα νέο κεφάλαιο προσέγγισης του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης Covid-19. «Συνεχή καμπάνια για τα οφέλη του εμβολιασμού, δημιουργία έξυπνων και γρήγορων λύσεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί στις διακοπές, κίνητρα και αντικίνητρα» είναι μερικές από τις προτάσεις που εξέθεσε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο επιστημονικής διοργάνωσης, ο γιατρός-ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων για τον καρκίνο και τις μολυσματικές ασθένειες στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ζητούμενο είναι τα προνόμια για τους εμβολιασθέντες να μη λειτουργήσουν ως «τιμωρία» για τους ανεμβολίαστους, δημιουργώντας έτσι ένα στρεβλό πλαίσιο που θα ευνοεί τη δημιουργία πολιτών «δύο ταχυτήτων». Αντιθέτως, θα προβλέπονται κίνητρα που θα περιορίζονται στην άρση περιορισμών ή εμποδίων για εκείνους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρει στα «ΝΕΑ» μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι η επαναλειτουργία – εφόσον το επιτρέπει η εξέλιξη της πανδημίας – των χειμερινών κινηματογράφων το επόμενο φθινόπωρο. Στην περίπτωση αυτή, οι εμβολιασμένοι πιθανόν να έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν εισιτήρια ανεμπόδιστα, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν την υποχρέωση (και συνεπακόλουθα θα επιβαρύνονται με το οικονομικό και χρονικό κόστος) να φέρουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ που έχει διεξαχθεί τις τελευταίες 24 με 48 ώρες.