Κίνηση ματ από Θεοδωρικάκο θωρακίζει τη Θράκη

980
Θεοδωρικάκος: Προφανώς και δεν έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο

Την αναστολή διεξαγωγής δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών κλείνοντας με τον τρόπο αυτό την κερκόπορτα που άνοιξε για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεσπίζοντας αυτή την δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 12 «Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας δήμων» του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη Βουλή, προβλέπεται ότι:

« 1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου».

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η αναστολή εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων γίνεται, «ενόψει της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου». Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη που επέτρεψε διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων από δήμους και Περιφέρειες, ήρθε σε νομοσχέδιο από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που του επεσήμανε ότι μπορεί αυτό να… ανοίξει  τον ασκό του Αιόλου στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης, με ανυπολόγιστες συνέπειες.