Με καθαρή τη θέση ότι υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου και σε αυτό δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη διαδικασία ελέγχων σχετικά με την παραβίαση της νομοθεσίας σε περιπτώσεις όπως αυτή της κατάληψης της παραλίας «Σάντα Μαρία» στην Πάρο.
Όπως άλλωστε έκανε σαφές και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «η κυβέρνηση δεν περίμενε να ξεκινήσει τώρα ούτε τους ελέγχους, ούτε την επιβολή προστίμων, ούτε και πολύ σοβαρών κυρώσεων, όπως είναι οι κατεδαφίσεις». Ειδικά για την περίπτωση τηςσυγκεκριμένης παραλίας της Πάρου, οι εκθέσεις αυτοψίας έχουν προηγηθεί εδώ και κάποιες μέρες, και συγκεκριμένα στις 21 και 24 Ιουλίου. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, το κράτος επενέβη άμεσα και οι πρώτες ξαπλώστρες ξηλώθηκαν. Οι αυτοψίες που έγιναν από στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου οδήγησαν στο κλείσιμο τριών επιχειρήσεων στη μικρή και μεγάλη Σάντα.
Για την κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε και ο Παύλος Μαρινάκης, το θέμα της εφαρμογής του νόμου και του σεβασμού των συμβάσεων παραχώρησης είναι βασική προτεραιότητα. «Οι πολίτες, και στα περιστατικά που είδαμε στην Πάρο και σε άλλες περιπτώσεις, βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν το αυτονόητο, το οποίο εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, πως ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να τηρείται», σημείωσε.
Στην κατεύθυνση αυτή της τήρησης της νομιμότητας, έχοντας ως δεδομένη την προγραμματική της δέσμευση για απαρέγκλιτη και όχι η α λα κάρτ εφαρμογή των νόμων από όλους ανεξαιρέτως, χωρίς καμία έκπτωση, σαφής είναι ο στόχος της κυβέρνησης να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
Άλλωστε, ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες για αυτή την κυβέρνηση, καθώς αποτελούν περιουσία του κάθε πολίτη και αυτό οι μηχανισμοί της Πολιτείας προασπίζονται.
Ήδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, έδωσε εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης όσων προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μύκονο, μετά το περιστατικό με τον αρχαιολόγο και τη σχετική κινητοποίηση, η κυβέρνηση, χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος -όπως κάποιοι προεξοφλούσαν- μετέφερε τη σχετική αρμοδιότητα από τον Δήμο στο κεντρικό κράτος, έγιναν άμεσα πολλές αυτοψίες, εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης, τα οποία οδήγησαν και σε πολύ αυστηρά πρόστιμα και κάποιες επιχειρήσεις έκλεισαν. Αντίστοιχες επεμβάσεις έγιναν σε Πάρο, στη Σέριφο, στη Ρόδο.