Η προάσπιση της νομιμότητας αποδείχθηκε πως δεν είναι απλά λόγια για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πράξεις, καθώς η εντολή που έδωσε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 2/8, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για πιο εντατικούς ελέγχους στις παραλίες, ώστε να μην παραβιάζονται οι συμβάσεις παραχώρησης, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών σε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, έχει ήδη αρχίζει να αποδίδει καρπούς. 

Όπως επεσήμανε: «Έδωσα εντολή στη νέα Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

«Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι», πρόσθεσε.

«Ζητάμε τα νόμιμα»

Ακόμα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, μετά τις καταγγελίες, είχε υπενθυμίσει τις προηγούμενες μέρες στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Ολυμπία Λαμπροπούλου ότι πρέπει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος 10/2023 για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες. 

Χαρακτηριστικές της κατάστασης ήταν και οι εκκλήσεις των ίδιων των πολιτών. Ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της «Κίνησης» δήλωσε στην ΕΡΤ: «Δεν θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες από το νησί μας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι σχεδόν επαναστατικό για την Ελλάδα, δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας. Ζητάμε τα νόμιμα. Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα».

Ο κ. Γαβαλάς, μιλώντας για τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών, ανέφερε ότι όταν κάποιος επιλέξει να απλώσει την πετσέτα τους στην παραλία μη κάνοντας χρήση κάποιας ξαπλώστρας, ανέφερε ότι εκτός από την παράκληση να φύγει, υπάλληλος τον προσέγγισε λέγοντάς του ότι υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση στην αμμουδιά.

Σχετικά με το εάν γνώριζαν οι τοπικές Αρχές για αυτές τις πρωτοβουλίες, ο κ. Γαβαλάς αποκάλυψε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αποσταλεί αίτημα, υπογεγγραμμένο από 2.200 πολίτες και απευθυνόμενο σε δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο κλπ, οι πολίτες ζητούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα νόμιμα.

«Ελεύθερη» η Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο

Τα πρώτα αποτελέσματα από την πράξη των δεόντων και νόμιμων ήρθαν από το νησί της Πάρου. Μάλιστα, οι πιο ηχηρές καταγγελίες τις προηγούμενες μέρες αφορούσαν τις παραλίες του νησιού, Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, από την «Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες».

Συνεπώς, οι έλεγχοι στην Πάρο οδήγησαν στις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της «Κίνησης» στο Facebook, μπορεί κανείς να δει πως το μισό κομμάτι της παραλίας Μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο έχει αδειάσει από ξαπλώστρες και ομπρέλες και έχει μείνει ελεύθερος χώρος στην αμμουδιά για τους λουόμενος να απολαύσουν τον χρόνο τους στη θάλασσα και το μπάνιο τους. Πράγμα που συμβαίνει ότι το κράτος επανέφερε την τάξη σε ό,τι αφορές παρεμβάσεις που είχαν υπάρξει. 

Υπενθυμίζεται, πως στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου παρόμοια περιστατικά είχαν παρατηρηθεί και στη Μύκονο, με την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα άμεσα για την αντιμετώπισή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η απομάκρυνση κατασκευών που δέσμευαν μεγάλο χώρο της παραλίας Πάνορμος.