Επιστολή προς όλους τους δημάρχους, που είναι επικεφαλής των ενώσεων δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος. 

Η επιστολή εδράζεται στην από 30/5/2023 ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και επιδιώκει να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια για την απελευθέρωσή του, ώστε να καταστεί δυνατή η ορκωμοσία του και η ανάληψη των καθηκόντων του. 

«Ένας εκλεγμένος δήμαρχος, ακριβώς όπως εσείς και εγώ, βρίσκεται στη φυλακή χωρίς κανένα νόμιμο και βάσιμο λόγο. Φυλακίστηκε δύο ημέρες προ των εκλογών, εκλέχτηκε και παραμένει φυλακισμένος μέχρι να εκπέσει για τυπικούς λόγους του αξιώματός του», αναφέρει αρχικά στην επιστολή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συνεχίζει: «Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και να παραμείνουμε αμέτοχοι. Αυτό συμβαίνει επί ευρωπαϊκού εδάφους και καταργεί αυτομάτως τις αξίες, τις αρχές και το σύνολο του ευρωπαϊκού νομικού μας πολιτισμού. Έχουμε υποχρέωση να συμπαρασταθούμε στον συνάδελφό μας. Η παράνομη κράτησή του οδηγεί μεθοδευμένα στην έκπτωση από το αξίωμά του. Η ανεκτική και φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κοινωνία μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει απαθής μπροστά στην κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών μας αρχών, πολλώ δε μάλλον όταν τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται επί ευρωπαϊκού εδάφους».

Και καταλήγει: «Όλοι οι δήμαρχοι να ενώσουμε τη φωνή μας και να διατρανώσουμε την πεποίθησή μας ότι όταν η τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας, είναι φυλακισμένη, κάτι συμβαίνει με τη Δημοκρατία στο σύνολό της στο Κράτος όπου συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα».