Σε ρυθμό Προανακριτικής μπαίνει ξανά η Βουλή, καθώς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται η έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη σύσταση Επιτροπής εναντίον του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για την τραγωδία των Τεμπών.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της κρίσιμης συνεδρίασης, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μια σειρά εξελίξεων που θα διαμορφώσουν πολιτικά το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το σκηνικό της συζήτησης στην Ολομέλεια προδιαγράφεται υψηλής πολιτικής έντασης. Κι αυτό διότι είναι αρκετά πιθανό η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τη δική της πρόταση και η οποία –εν τέλει– θα είναι αυτή που θα υπερψηφιστεί, με δεδομένο ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε αυτή την περίπτωση, το κατηγορητήριο είναι πιθανό να κάνει λόγο για πλημμέλημα, ενώ προφανώς δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο Χρήστος Σπίρτζης, οι ευθύνες του οποίου έχουν παραγραφεί, μολονότι η αντιπολίτευση επιλέγει να τον βάζει στο κάδρο της Προανακριτικής για τα μάτια του κόσμου.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθεί έχει προβλεπόμενα βήματα, τα οποία ενεργοποιούνται μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, προβλέπεται περίοδος επτά ημερών κατά την οποία μπορεί να ζητηθεί η παραπομπή του θέματος σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο. Το συμβούλιο αυτό έχει ως ρόλο να εκδώσει γνωμοδότηση για τη βασιμότητα των κατηγοριών. Εφόσον δεν υπάρξει τέτοιο αίτημα ή μετά την πάροδο των επτά ημερών, η πρόταση εισάγεται εντός 15 ημερών προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους. Όλα τα ερευνώμενα πρόσωπα διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Το πιθανότερο είναι ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα συγκροτηθεί περί τα μέσα Ιουλίου. Εφόσον ακολουθηθεί το... δεδικασμένο Τριαντόπουλου, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν θα εμπλακεί ενεργά στις εργασίες της, αλλά θα αποστείλει γραπτή δήλωση με την οποία θα ζητά την απευθείας παραπομπή του στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, και εν συνεχεία μετά την προανακριτική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η σκυτάλη περνά στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, καθώς το φθινόπωρο θα γίνει κλήρωση στη Βουλή για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο και θα αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση. Το συμβούλιο θα κρίνει εάν οι εμπλεκόμενοι θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο ή όχι
«Μοντέλο» Τριαντόπουλου
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου – ένα «μοντέλο» που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί θεσμικά ασφαλές και πολιτικά ουδέτερο. «Δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να συγκαλύψει οποιαδήποτε υπόθεση.