Κατηγορείται για «χούντα» η παράταξη που έφερε τη δημοκρατία. Κατηγορείται για «μαφία» το κόμμα που έθεσε τις βάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Από ποιους; Από εκείνους που είτε ονειρεύτηκαν την «δικτατορία του προλεταριάτου», είτε διαδήλωναν φωνάζοντας «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Η 24η Ιουλίου 1974 δεν είναι απλώς μια επέτειος. Είναι το σημείο μηδέν της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Την ημέρα εκείνη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με το κύρος, τη διεθνή αποδοχή και την απόλυτη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, επέστρεψε σε μια χώρα ρημαγμένη από τη χούντα και την τραγωδία της Κύπρου. Και μέσα σε ελάχιστους μήνες, πέτυχε το αδιανόητο: να εγκαθιδρύσει την πιο σταθερή δημοκρατική περίοδο που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα.
Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν απλώς παρούσα σε αυτή την πορεία – ήταν ο αρχιτέκτονας της. Με την ένταξη στην ΕΟΚ, με το Σύνταγμα του 1975, με την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, με την απόλυτη πολιτική ομαλότητα. Ενώ άλλοι ονειρεύονταν σοβιέτ και μηχανισμούς λογοκρισίας «του λαού», ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου απειλούσε με ρήξεις και εξόδους από την ευρωπαϊκή πορεία, η κεντροδεξιά κράτησε την Ελλάδα στο δυτικό πλαίσιο, θεσμικά προσανατολισμένη.
Σήμερα, όσοι αντιπολιτεύονται χωρίς μέτρο και αιδώ, επιχειρούν μια βίαιη παραχάραξη. Με αφορμή δικαστικές ή διοικητικές αποφάσεις, βγάζουν αφρούς περί «χουντικής κανονικότητας». Μιλούν για «κράτος-μαφία», την ώρα που όλα κρίνονται στη Δικαιοσύνη, οι εφημερίδες κυκλοφορούν ελεύθερες και η Βουλή λειτουργεί χωρίς εκτροπές. Στην πραγματικότητα, αυτό που τους εξοργίζει δεν είναι κάποια αυθαιρεσία της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη φιλελεύθερη δημοκρατία και να γυρίζουν την πλάτη στον λαϊκισμό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της ευθύνης. Δεν επιβλήθηκε με όπλα – επικράτησε με έργο και λαϊκή εντολή. Κι αυτό δεν το αντέχουν οι επαγγελματίες της καταγγελίας. Δεν τους ενοχλεί η «χούντα» – τους ενοχλεί που δεν είναι αυτοί στην εξουσία.
Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε τη Δημοκρατία που φέραμε και υπερασπιζόμαστε. Και θυμίζουμε: δεν θα μας δώσουν μαθήματα ελευθερίας όσοι κάποτε την πολέμησαν.