Σκοπός δεν είναι να εθιστούμε στην κοινωνική πολιτική των επιδομάτων, αναφέρει η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στο «Μανιφέστο». Βέβαια, θυμίζει ότι η ΝΔ εφαρμόζει ήδη μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ εντείνονται και οι έλεγχοι στην αγορά. Σε ό,τι αφορά την απουσία αντιπολίτευσης, υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή έλλειψη αντιλόγου, με πλήρη απουσία προτάσεων, παντελή έλλειψη τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας και αμφιλεγόμενη ιδεολογική ταυτότητα.

Η ακρίβεια είναι από τα πλέον σημαντικά ζητήματα. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αρκούν ή θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα;

Η ακρίβεια αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα. Δεν περιορίζεται στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας. Κι αυτό είναι που κάνει την προσπάθεια αντιμετώπισής της ακόμα πιο δύσκολη και απαιτητική. Ως κυβέρνηση κριθήκαμε αυστηρά ακόμα και για τα προγράμματα ελαφρύνσεων που δημιουργήσαμε, προκειμένου να ανακουφίσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά. Πράγματι, ο σκοπός δεν είναι να «εθιστούμε» στην κοινωνική πολιτική των επιδομάτων. Γι’ αυτό και δεν μείναμε εκεί.

Ήδη, εφαρμόζονται νέα μέτρα που αποσκοπούν στην πάταξη της αισχροκέρδειας. Εντείνονται οι έλεγχοι των τιμών σε προϊόντα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση, κινητροδοτείται η σταθερή μείωση τιμών και οι προμηθευτές οπωροκηπευτικών υποχρεώνονται να ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση το υπουργείο για τις τιμές των προϊόντων τους.

Η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί σταδιακά. Αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε τα εισοδήματα των πολιτών, τόσο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου όσο και μετά την πλήρη αποκατάσταση της οικονομίας, ώστε όταν επέλθει αυτή η αποκλιμάκωση, η διαφορά να είναι ορατά αισθητή στους πολίτες.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ουσιαστικά βρίσκεται χωρίς αντιπολίτευση. Πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό δεν είναι... κανονικότητα. Ποια είναι η άποψή σας;

Είναι σημαντικό να μη συγχέουμε την αυτοδυναμία με την απουσία αντιπολίτευσης. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει ακόμα πιο αυτοδύναμες κυβερνήσεις, οι οποίες όμως διενεργούσαν παραγωγικό διάλογο, ιδεολογική και επί της ουσίας αντιπαράθεση με τις αντιπολιτεύσεις τους.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτοφανή έλλειψη αντιλόγου, με πλήρη απουσία προτάσεων, παντελή έλλειψη τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας και αμφιλεγόμενη ιδεολογική ταυτότητα. Αυτό πράγματι δεν θεωρείται μία κοινοβουλευτική κανονικότητα και δεν λειτουργεί υπέρ της Δημοκρατίας. Ως κυβέρνηση προσδοκούμε σε μία πολύ πιο γόνιμη συνεργασία με την αντιπολίτευση και παραμένουμε ανοιχτοί στην υιοθέτηση πολιτικών προτάσεων, που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.

Η Θεσσαλία χτυπήθηκε έντονα από τα καιρικά φαινόμενα. Η περιοχή που εκλέγεστε αντιμετώπισε αρκετά ζητήματα, ενώ υπήρξαν αρκετές γκρίνιες για τις αποζημιώσεις. Τελικά, η κυβέρνηση πέρασε τον πήχυ ή πρέπει να διορθωθούν αρκετά ζητήματα;

Αντιμετωπίσαμε μία μεγάλη πρόκληση ως χώρα, ως περιφέρεια, αλλά και ως Νομός Τρικάλων. Η κακοκαιρία αυτή κατέρριψε κάθε προγνωστικό μηχανισμό, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με καταστροφές ανυπολόγιστου μεγέθους. Καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο ανθεκτικότητας δεν θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας καταστροφής.

Όμως, παρά την έκτασή της, καταφέραμε άμεσα να συντονίσουμε και να συσπειρώσουμε κάθε Αρχή και δύναμη προκειμένου να παρέμβουμε άμεσα στις πληγείσες περιοχές και να συνδράμουμε τους κατοίκους, των οποίων οι οικίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η αποκατάσταση, όμως, είναι μία μακρά διαδικασία, κυρίως λόγω του μεγέθους της ζημίας που έχουμε να επιδιορθώσουμε.

Καταφέραμε, παρ’ όλα αυτά, μέσα σε δύο μήνες να αποζημιώσουμε22.458 συμπολίτες μας, αποδίδοντας συνολικά 86,4 εκατ. ευρώ, και συνεχίζουμε κάθε εβδομάδα τις καταγραφές και τις διασταυρώσεις, μέσα από μία δυναμική διαδικασία ελέγχου, η οποία εξασφαλίζει την ορθή απόδοση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ποτέ ξανά δεν έχει επιτευχθεί κάτι αντίστοιχο.

Αναγνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία, ακόμα και την αγανάκτηση, των συμπολιτών μας, που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί. Καταβάλλουμε όμως κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η διαδικασία να επιταχυνθεί, και λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρόνοια, ώστε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα αρμόδια υπουργεία, να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα μέσα ανακούφισης στους πληγέντες.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στα νησιά σε σχέση με το μεταναστευτικό. Ανησυχείτε μήπως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές;

Νομίζω πως τα πραγματικά δεδομένα που έρχονται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μάλλον διαψεύδουν τη δήλωση αυτή. Ο μεταναστευτικός πληθυσμός μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ στα νησιά, τον Οκτώβριο, σημειώσαμε νέο ρεκόρ μείωσης των ροών κατά 70%, χάρη στις ενέργειες του Λιμενικού και τις πολιτικές που λαμβάνουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Έβρος θεωρείται πλέον απροσπέλαστος. Δεν είμαστε, λοιπόν, διατεθειμένοι να ρισκάρουμε την απώλεια ενός τέτοιου κεκτημένου. Προετοιμαζόμαστε καθημερινά για οποιαδήποτε πιθανή αύξηση των ροών, εμμένοντας όμως στην αυστηρή προστασία των συνόρων, χωρίς καμία υποχώρηση.