Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής ανάπτυξης κάθε χώρας. Ελάχιστες είναι όσες πέτυχαν να αναπτυχθούν οικονομικά χωρίς την παράλληλη πρόοδο του συγκεκριμένου τομέα, ενώ παράλληλα χώρες που διακρίνονται για τη σημαντική ανάπτυξή τους βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. 

Ουσιαστικά, η προώθηση του πρωτογενούς τομέα, εφόσον λειτουργεί σε αμφίδρομη σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο σύνολό της, θεωρείται καθοριστικός, παρακινητικός παράγοντας μιας ευρύτερης αναπτυξιακής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η συμβολή του ήταν ανέκαθεν σημαντική, αφού η γεωργία απασχολούσε μεγάλο εργατικό δυναμικό, εξασφαλίζοντας κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη και στη χώρα μας βλέπουμε μια γενικευμένη αντίδραση του αγροτικούκόσμου. Με όπλο τους τις κινητοποιήσεις, διεκδικούν σειρά αιτημάτων. Εάν τις αντιμετωπίζαμε απαθώς, θα λέγαμε ότι ίσως κινούνται στη λογική της εθιμικής πρακτικής.
Ωστόσο, αυτή η άποψη καταρρίπτεται, εάν αναλογιστεί κανείς πως ο αγροτικός κόσμος αποτελεί συνοδοιπόρο της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας αναβάθμισης της οικονομίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως απαιτείται μια ολιστική και συνεκτική προσέγγιση ως προς την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει. 

Προφανώς, υπάρχει πλήρης κατανόηση και αντίληψη των δυσκολιών που έχουν προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η κλιματική και η ενεργειακή κρίση. Για αυτό, σύσσωμη η Πολιτεία αντιμετωπίζει τον αγρότη ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο στη μεγάλη πανεθνική προσπάθεια. 

Πάντα στο πλευρό τους 

Είναι αναντίρρητη πραγματικότητα πως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει λάβει σειρά μέτρων με γνώμονα το απόλυτο συμφέρον του πρωτογενούς τομέα. Η Πολιτεία γνωρίζει καλά ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας έχουν πολλά δίκαια αιτήματα. 

Για το λόγο αυτόν, κινείται συντονισμένα με σεβασμό προς τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα, με διάθεση μιας σωστής, δίκαιης και εφαρμόσιμης λύσης σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης και αποφυγής αλόγιστων κινήσεων που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό κενό. Προς το σκοπό αυτόν, λίγα 24ωρα πριν, ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους αγρότες, πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο, εξήγγειλε, πέραν των όσων μέτρων έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται, φθηνότερο ρεύμα με χαμηλές τιμές για όλους για τα επόμενα 2+8 χρόνια, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκαταβολή των 40 εκατ. από τα 82 εκατ. ευρώ της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία θα γίνει στα τέλη Μαρτίου με τη σχετική διάταξη να κατατίθεται άμεσα, ενώ ανοίγει σύντομα διάλογος και για δικαιότερο τρόπο επιστροφής, από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης. 

Είναι προφανές, λοιπόν, πως η κυβέρνηση, έχοντας πλήρη αντίληψη των αναγκών των αγροτών και κατανοώντας τις ανησυχίες τους, λαμβάνει αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς να υπονομεύεται το αύριο της χώρας, χωρίς να παραβλέπονται η προηγούμενη συλλογική προσπάθεια και συνολικά οι μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού. 

Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη. Αλλά για να πετύχουμε το στόχο της επίλυσης των προβλημάτων, ο ειλικρινής διάλογος, η ενότητα και κοινή προσπάθεια αποτελούν το αντίδοτο στους κλειστούς δρόμους και τις αντιπαραθέσεις . Το κοινό μας μέλλον διαμορφώνεται με συναίνεση και συνεννόηση και όχι με αντιπαραθέσεις. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά για τα οποία θα είμαστε και υπερήφανοι. Σε μια Ελλάδα που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κανένας δεν πρέπει να νιώθει αδικημένος.