Για το μείζον ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων που εντείνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, μιλούν στο «Μανιφέστο» οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΒασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. 

Κατερίνα Παπακώστα: Υποστηρίζουμε το διάλογο, κινούμαστε όμως πάντοτε με σύνεση και ρεαλισμό 

Οι ανυπολόγιστες ζημιές στον αγροτικό κλάδο της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες δημιούργησαν νέες απαιτήσεις και προσδοκίες. Ο κρατικός μηχανισμός απάντησε με εντυπωσιακή ταχύτητα, καταφέρνοντας να αναπροσαρμόσει εξίσου γρήγορα τις προτεραιότητες και τον τρόπο διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Δεν πρόκειται, όμως, για ad hoc παρεμβάσεις, αλλά για μία αναδιαμορφωμένη συνέχεια ενός συγκροτημένου σχεδίου για τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τον αγροτικό κλάδο, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ για τα αγροτικά λιπάσματα και τα αγροτικά μηχανήματα, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ κ.ά. Επιδιώκοντας να παραμείνουμε προσηλωμένοι και αποτελεσματικοί, υποστηρίζουμε το διάλογο με τους αγρότες, διασφαλίζοντας όμως ότι κινούμαστε πάντοτε με σύνεση και ρεαλισμό. 

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Προφανώς θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι, επιμονή και καλύτερος συντονισμός 

Ο αναβρασμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγροτικό κόσμο, μετά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, καταδεικνύει ότι οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο. Το ενεργειακό κόστος, το κόστος εφοδίων και ζωοτροφών, το υψηλό κόστος άρδευσης, σε συνδυασμό με τις προβληματικές πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την απουσία ξεκάθαρων τοποθετήσεων για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων των αγροτών, τα λάθη και τις καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται και δεν τηρούνται, τα αναπάντητα ερωτηματικά για το πώς και πότε θα αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν, αλλά και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα στις πλημμυρισμένες περιοχές, δημιουργούν μια εξαιρετικά «εύφλεκτη ύλη» στην Θεσσαλία. Η κυβέρνηση κατηύθυνε μεγάλα ποσά για τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Προφανώς θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι, επιμονή και καλύτερος συντονισμός. Είναι κρίμα, όμως, η όλη προσπάθεια να επισκιάζεται από λάθη, αστοχίες και ατυχείς συμπεριφορές.

Βασίλης Κόκκαλης: Περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το συνολικό ποσό της αποζημίωσης 

Σήμερα η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της προσέφερε συμπόνια και κατανόηση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το συνολικό ποσό αποζημίωσης σε κάθε καλλιέργεια και σε κάθε ζώο. Ο εμπαιγμός ως εδώ. Τα προβλήματα είναι γνωστά και η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει λύσεις. Ο διάλογος απαιτεί ειλικρινή διάθεση. 

Μιχάλης Κατρίνης: Να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα και με την παραγωγική ανασυγκρότηση 

Υπάρχει μία δύσκολη πραγματικότητα που αφορά εδώ και πολύ καιρό χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να χειρίζεται με επικοινωνιακό τρόπο. Θα πρέπει, όμως, ο πρωθυπουργός να γνωρίζει ότι κάποια στιγμή κλείνει ο κύκλος της επικοινωνίας και ανοίγει ο σκληρός κύκλος της πραγματικότητας που αφορά στην καθημερινότητα των αγροτών. Οι αγρότες δικαίως θεωρούν ότι έχουν εγκαταλειφθεί. Εχουν ακούσει πάρα πολλά από την κυβέρνηση για τη στήριξή τους, όπως για τις έγκαιρες αποζημιώσεις και την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Είδαν, όμως, πετσοκομμένες ενισχύσεις, μειωμένες αποζημιώσεις, ακούν για 35% οριζόντια περικοπή αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ, τη στιγμή που οι τιμές στις οποίες πουλάει ο παραγωγός δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά ως χώρα και με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον πρωτογενή τομέα, ειδικά μετά από τα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια η πανδημία, με τις ελλείψεις στη διατροφική αλυσίδα και την ανάγκη επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.