Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», μίλησε μεταξύ άλλων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα τονίζοντας ότι η Τροχαία «δεν διαπλατύνει δρόμους» παρά μόνο μπορεί να μειώσει την ένταση, την έκταση και τον όγκο του προβλήματος και αυτό προσπαθεί να πετύχει με μεγάλη μεθοδικότητα το τελευταίο διάστημα.

«Ο κάθε καλόπιστος τις τελευταίες 10-12 μέρες βλέπει διαφορά στους δρόμους της Αθήνας, καθώς έχουμε διπλασιάσει τους τροχονόμους και έχουμε μεγαλώσει και το διάστημα που βρίσκονται στους δρόμους» είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει μία μεγάλη εκστρατεία για να αντιμετωπίσουμε βασικές παραβάσεις που χειροτερεύουν τα πράγματα, όπως για παράδειγμα το διπλοπαρκάρισμα και συνεχίζουμε».

Στη συνεχεία αναφέρθηκε στον Κηφισό λέγοντας ότι από τις βασικές αιτίες του μποτιλιαρίσματος είναι τα ατυχήματα που γίνονται και οι ακινητοποιήσεις οχημάτων εξαιτίας βλαβών. «Εκεί εμείς, εδώ και αρκετό διάστημα, τοποθετήσαμε, σε δύο σημεία του Κηφισού, γερανοφόρα οχήματα, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν γρηγορότερα για να τραβήξουν στην άκρη τα αυτοκίνητα αυτά, να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης, όχι να εξαφανιστεί» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν είναι μόνο τροχονομικό το ζήτημα, μακάρι να ήταν μόνο ζήτημα Τροχαίας. Αυτό είναι ζήτημα μίας ευρύτερης παρέμβασης. Δεν είναι εύκολο, γιατί ο Κηφισός είναι μία αρτηρία που συνδέει με το κέντρο της Αθήνας, με τα δυτικά προάστια, με το λιμάνι, με τις αγορές στον Ρέντη, είναι ένα κομβικό σημείο».

Για τον τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο: «Σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης»

Σχετικά με το περιστατικό, με τον τραυματισμό 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη δύο έρευνες: Η εσωτερική της Αστυνομίας όπου η θέση των αστυνομικών είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή εμπλοκή και επαφή στον τραυματισμό της 16χρονης και αυτό προκύπτει, όπως τόνισε ο υπουργός, και από διάφορους άλλους μάρτυρες και από στοιχεία που είχε η δικογραφία και από όσα περιέγραψαν οι άνδρες της ΕΛΑΣ που ήταν εκεί. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη και η έρευνα της Δικαιοσύνης, η εισαγγελική έρευνα, την οποία διέταξε ο Εισαγγελέας, που είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που υπάρχουν».

Επίσης τόνισε ότι η κοπέλα εξετάστηκε και από ιατροδικαστή. «Η γιατρός κατέθεσε την εκδοχή της κοπέλας. Εμεί λέμε αυτά που μέχρι στιγμής έχουν περιέλθει σε γνώση μας, χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε άλλο υλικό, οπτικό ή μαρτυρία, πλην της εκδοχής που έδωσε η ίδια η κοπέλα» επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα σημείωσε ότι η βία δημιουργεί πάντοτε προβλήματα και δεν μπορεί να είναι πολιτική επιλογή στις Δημοκρατίες, ενώ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. «Δέχθηκαν επίθεση οι άνδρες της Αστυνομίας και μάλιστα σκληρή επίθεση. Όταν πήγαν πάνω από τη 16χρονη για να την περιθάλψουν, σύμφωνα με τα οποία μαρτυρούν και τα οποία δεν έχουν αμφισβητηθεί, δέχθηκαν δεύτερη επίθεση από την αντίθετη πλευρά με ξύλα, καδρόνια, μπουκάλια. Δεν ήταν, δηλαδή, μια ειρηνική διαμαρτυρία» είπε.

«Ζούμε σε καιρούς περίεργους, φορτισμένους - Όλοι να είναι περισσότερο εγκρατείς»

Αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων και αντισυγκεντρώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη δολοφονία δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στη μεγάλη του πλειονότητα για εκείνη τη μέρα ήταν πετυχημένος. Θα μπορούσε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός να προλαμβάνει, να προβλέπει την ταχύτερη παρέμβαση και σε κάποια άλλα σημεία, στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν επεισόδια».

Σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε εκείνη την μέρα με άτομο που έριξε ένα υγρό από μπιτόνι σε συρμό του ΗΣΑΠ, το οποίο ήταν γεμάτο από κόσμο, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι το άτομο αυτό συνελήφθη ενώ επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν εύφλεκτο υγρό και ότι έχει σταλεί στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση. «Ας αφήσουμε τη δικαστική έρευνα να μας δείξει τι έγινε» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και έχουμε εντάσεις δείχνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους». Επιπρόσθετα ανέφερε «αυτό που θέλω εγώ πολιτικά να πω, είναι ότι ζούμε σε καιρούς περίεργους, πολύ έντονους, φορτισμένους. Σε αυτούς τους καιρούς, κινήσεις φανατισμού, υπέρμετρου ενθουσιασμού, με εθνικά σύμβολα και εργαλειοποίηση των κινήσεων αυτών για δημιουργία πολιτικής ατζέντας, δεν βοηθούν. Καλώ όλους να είναι περισσότερο εγκρατείς και υπεύθυνοι στη συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά τον ακτιβισμό που επιδεικνύουν».

Οικονόμου: Γίνεται δουλειά στους συνδέσμους με συλλήψεις, εφαρμόζεται ο νόμος 

Τέλος αναφερόμενος στην ταυτοποιηση του ατόμου που έριξε την κροτίδα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι είναι απόδειξη ότι γίνεται δουλειά στην αντιμετώπιση της αθλητικής παραβατικότητας.

«Είναι σημαντικό να το παραδεχθούμε, βλέπουμε και παρακολουθούμε ότι μεθοδικά στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αθλητικής παραβατικότητας -μπορεί λίγο αργότερα, μπορεί λίγο νωρίτερα, να χρειάζεται να είμαστε πιο γρήγοροι- γίνεται δουλειά. Γίνεται δουλειά στους συνδέσμους, με συλλήψεις ανθρώπων που εμπλέκονται, με συλλήψεις ανθρώπων και κυρίως εφαρμόζεται ο νόμος. Αυτός ο άνθρωπος νομικά παραπέμπεται για πλημμέλημα. Θα τα βρει η Δικαιοσύνη, θα κάνει και τα υπόλοιπα. Ο μεγαλύτερος συμβολισμός πρέπει να είναι ότι άνθρωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να κάνουν πολύ καιρό, να μην πω για πάντα, να ξαναδούν ομάδα στο γήπεδο. Αυτό είναι που θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, έναν ισχυρό συμβολισμό» κατέληξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.