Tο Ινστιτούτο Eteron, το οποίο διευθύνει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ανέθεσε στη δημοσκοπική εταιρεία aboutpeople τη διενέργεια έρευνας με επικέντρωση στους/στις ψηφοφόρους των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ. Τα ευρήματα, λοιπόν, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, στην ερώτηση πόσο δυσαρεστημένος/η ή ευχαριστημένος/η είστε από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, στο σύνολο του δείγματος αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένο δηλώνει το 70,8%. Στην ερώτηση πόσο κοντά αισθάνεστε στο κόμμα που ψηφίσατε στις εκλογές του Ιουνίου, στο σύνολο του δείγματος το 54,9% αισθάνεται πολύ και αρκετά κοντά. Στην ερώτηση αν τα τελευταία χρόνια έχετε συμμετάσχει σε κάποια απεργία, οι θετικές απαντήσεις στο σύνολο του δείγματος είναι στο 25,2%. Στην ερώτηση αν οι ΜΚΟ παίζουν αρνητικό ρόλο και συνειδητά υπονομεύουν την εικόνα της Ελλάδας, στο σύνολο του δείγματος συμφωνεί το 48,8%.

Η έρευνα καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: α) Παρατηρείται ότι είναι κοινά τα βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη), με κάποιες διαφοροποιήσεις στους ψηφοφόρους της Νίκης. Ωστόσο, μελετώντας την κλίμακα συμπάθειας, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι τα τρία κόμματα συγκροτούν κάποιου είδους πολιτική κοινότητα. Το κάθε κόμμα έχει το δικό του ακροατήριο. β) Αν και καταγράφονται πεδία συγκλίσεων μεταξύ των οπαδών της ΝΔ και αυτών των κομμάτων (με προεξάρχον το μεταναστευτικό), οι διαφορές τους σε σειρά μείζονων ζητημάτων (ΕΕ, παγκοσμιοποίηση, λειτουργία δημοκρατίας, κινητοποιήσεις) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει λόγος για «γαλάζια πολυκατοικία».

Συμπερασματικά, η έρευνα καταρρίπτει τους αφελείς ισχυρισμούς (ιδίως της Αριστεράς) για οποιαδήποτε ιδεολογική, πολιτική ή, έστω, προγραμματική συνάφεια των κομμάτων της Ακροδεξιάς με τη ΝΔ.