Μάλλον χάνουν τον μπούσουλα και φοβούνται για τα χειρότερα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς δεν εξηγούνται τα βήματα μπρος και πίσω. Έριξε ξανά τους τόνους στο εσωκομματικό πεδίο, μετά τη σύγκρουσή του με τον Παύλο Πολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης, στο κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής. «Εγώ αν δεν γνώριζα τον Μανώλη Καπνισάκη και τον Παύλο Πολάκη, δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στον τρόπο που θα καταρτιστεί η ευρωλίστα του κόμματος. Από τη μία, θέλησε να ρίξει «γέφυρες» προς τον «αψύ» Κρητικό και από την άλλη να αποδείξει ότι το κόμμα ανοίγεται στην κοινωνία και δεν χρειάζεται να έχεις κάποιον γνωστό για να ενταχθείς. Από εκεί και πέρα, ανακοίνωσε πως μέσω ανοιχτής, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα πρότυπα των think thanks, όποιος είναι ή δεν είναι μέλος (θα πρέπει να γραφτεί) και ενδιαφέρεται, θα στείλει βιογραφικό στο isyriza. Τα βιογραφικά θα αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία (μετά από αξιολόγηση της Κεντρικής Επιτροπής). Θα προκύψει μια λίστα ενιαία και θα γίνει εσωκομματική ψηφοφορία, πάνω σε αυτήν, ηλεκτρονικά. Για την πρόταση «μετακόμισης» στους Σοσιαλιστές «Δεν είναι πρόταση - ''πυροτέχνημα'', αλλά έχει βάση. Κατάλαβα ότι υπάρχουν σοβαρές απόψεις εδώ και τις σέβομαι. Πρέπει να συζητηθούν όλα, χωρίς φοβίες, στο Συνέδριο. Είμαστε σίγουροι ότι η ταυτότητά μας δεν θα αλλάξει. Δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης, τύπου ΠΑΣΟΚ. Συζητήστε το στο Συνέδριο, αλλά εγώ έχω εκφράσει την άποψή μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγετική δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Θέλω να δώσουμε το παράδειγμα στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το πώς θα πρέπει να είναι η σύγχρονη Αριστερά». Το σχέδιο θέσεων της ΚΕ για το Συνέδριο ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και μόλις δύο λευκά.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε, αναφερόμενος στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, πως «και εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουνα στον ΣΥΡΙΖΑ», υπεραμυνόμενος, ωστόσο, της ανάγκης για ελεύθερη συμμετοχή στη διαδικασία συγκρότησης της ευρωλίστας. Από τις 25 Ιανουαρίου και εξής θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το βιογραφικό τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα βιογραφικά θα συγκεντρωθούν και αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία μετά από εξουσιοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε θα υπάρξει μια λίστα που θα προκύψει με τα επικρατέστερα πρόσωπα.

Κατόπιν, θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία τα μέλη του κόμματος μέσω προκριματικών εκλογών, για να καταληχθούν τα 42 πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου. Ο κ. Κασσελάκης απάντησε και επί της πρότασης των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη πως «δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης τύπου ΠΑΣΟΚ».