Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί η αποκάλυψη της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πριν μερικούς μήνες κατασκεύασε παράνομη και αυθαίρετη πισίνα στο γνωστό εξοχικό του στις Σπέτσες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κατασκευή πισίνας στο νησί απαγορεύεται ρητά τόσο με βάση Προεδρικό Διάταγμα όσο και με απόφαση του ΣτΕ, καθώς ορίζει ότι οι Σπέτσες αποτελούν παραδοσιακό οικισμό, ενώ ήδη η αποκάλυψη προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, οι οποίες φτάνουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα ( 21.11-15.12.1981) που καθορίζει τους όρους δόμησης στο νησί και την απόφαση 2471/2016 του ΣτΕ που προβλέπει ρητώς ότι: «Συνεπώς η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών εντός των παραδοσιακών οικισμών και ειδικότερα στις Σπέτσες, απαγορεύεται, δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις δεν προβλέπουν ρητώς την κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών στον ακάλυπτο χώρο των οικοδομών, οι μόνες, δε, δεξαμενές που επιτρέπονται είναι οι δεξαμενές αποθήκευσης ύδατος, οι οποίες τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός της στέγης ή στο δώμα των κτιρίων, κατά τρόπο που να μην προκαλείται αισθητική όχληση». Συνεπώς η κατασκευή πισίνας στις Σπέτσες είναι σε κάθε περιπτωση παράνομη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια, πράγμα που καθιστά και αυθαίρετη την κατασκευή της.

Το κόλπο με την άδεια εργασιών μικρής κλίμακας

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε άδεια εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Υπηρεσία Δόμησης του Πειραιά δηλώνοντας ότι θα προχωρούσε σε «εσωτερικές διαρρυθμίσεις και επισκευές, αλλαγή κεραμιδιών στέγης με χρήση ικριωμάτων» με πρόσθετες επιλογές «εσωτερικές διαρρυθμίσεις- εργασίες αλλαγής χρήσης» και «συντήρηση, επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων». Πουθενά δεν αναφέρει τίποτα για πισίνα. Σημειώνεται ότι στις Σπέτσες υπάρχουν πισίνες οι οποίες έχουν κατασκευαστεί ή πριν την απαγόρευση του ΣτΕ το 2016 ή μετά και επομένως είναι επίσης παράνομες και αυθαίρετες.

Στην άδεια που έλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης περιλαμβάνεται αεροφωτογραφία με τις συντεταγμένες εντοπισμού του ακινήτου στην οποία διακρίνεται ευκρινώς και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πέρσι τον Ιούνιο δεν υπήρχε πισίνα στον ακάλυπτο χώρο του σπιτιού του κ.Κασσελάκη. Τον Σεπτέμβριο του 2023 όμως, και ενώ ο κ.Κασσελάκης είχε αναλάβει τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τηλεοπτικά ρεπορτάζ κατέγραφαν τις οικοδομικές εργασίες που γίνονταν στο αρχοντικό των Σπετσών. Εκεί καταγράφηκε το σκάμμα που είχε διανοιχθεί στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Μάλιστα, τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για την υπό κατασκευή πισίνα, πράγμα στο οποίο δεν αντέδρασε επ ουδενί ο κ. Κασσελάκης. Πλέον, στο αρχοντικό υπάρχει μια εντυπωσιακή πισίνα, υψηλής αισθητικής μεν, πλην όμως δεν συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού των Σπετσών, τα οποία ακριβώς επιδιώκει να προστατεύσει ο νομοθέτης με την απαγόρευση.

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις 

Ήδη ξεκίνησαν οι πολιτικές αντιδράσεις για την αποκάλυψη της παρανομίας, ωστόσο ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι ο άλλοτε λαλίστατος Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει βγάλει απολύτως καμία ανακοίνωση και κρύβεται στα σοκάκια της Μυκόνου, όπου κάνει διακοπές. Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στα social media πολλοί χρήστες ειρωνεύονται τον πρόεδρο του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που όχι μόνο αρέσκεται σε πισίνες και άλλα ακριβά γούστα αλλά επιλέγει και την παρανομία. Φυσικά υπήρξε και η πρώτη αντίδραση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με πολλά στελέχη που βρίσκονται απέναντι από τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνουν σοκαρισμένα και να ζητούν να δώσει άμεσα εξηγήσεις η ηγεσία για το σκάνδαλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σκάνδαλο πρόκειται να δημιουργήσει ντόνιμο πολιτικών εξελίξεων, ιδιαίτερα δε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί περιμένουν στη γωνία τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος τον τελευταίο καιρό είναι εξαφανισμένος σε διακοπές από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο.

Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες, όπως τις δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, οι οποίες δείχνουν την αυθαίρετη πισίνα στο εξοχικό Κασσελάκη, την άδεια μικρής κλίμακας καθώς και τη νομοθεσία που απαγορεύει την κατασκευή πισίνας στο νησί:

proedriko-diatagma-81.webp
apofasi-ste-16.webp
adeia-kasselaki-2023.webp
spetses-kasselakis-3.webp
spetses-kasselakis-1.webp