Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετράει ανάποδα για την λήξη της σύντομης θητείας του και από ό,τι φαίνεται μαθαίνει πολύ γρήγορα τις λαϊκίστικες πολιτικές μεθόδους. Παρότι αριστερός πολιτικός –όπως λέει–, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υιοθετήσει πιστά τη λαϊκιστική, πολωτική, τοξική έως τραμπική πρακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Πρόσφατα βγήκε και είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί –εξελέγη με 41% πριν από δέκα μήνες– και θα πρέπει να διενεργηθούν εθνικές εκλογές, και μάλιστα υπό την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Γιατί, όπως δήλωσε, δεν μπορεί να εμπιστευθεί την κυβέρνηση πως θα διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Οι πολιτικοί παρατηρητές αναγνωρίζουν στη φρασεολογία του φαντάρου πρόεδρου τη φρασεολογία του Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα αναρωτιούνται αν έχει κατανοήσει τι ακριβώς εκστόμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Σε αυτήν τη χώρα έγιναν απανωτές εθνικές εκλογές τη δύσκολη πολιτική περίοδο 1989-1990 και τη διχαστική περίοδο των Μνημονίων 2012-2015, αλλά κανείς δεν τόλμησε ποτέ να αμφισβητήσει το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών. Και έρχεται τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές περίπου 18%, και υπονοεί νοθείες.

Το τελευταίο χαρτί...

Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίζει το τελευταίο χαρτί του στις ευρωεκλογές και χρησιμοποιεί κάθε μέσο ακόμα και φρασεολογία που πιθανόν αντιμάχεται τα εθνικά συμφέροντα. Αν βρεθεί στην τρίτη θέση ή έρθει δεύτερος, αλλά με ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 15%, τότε είναι βέβαιο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα θέσει και πάλι θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής λογικής, ο Στέφανος Κασσελάκης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εθνική τραγωδία των Τεμπών, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη.

Το γεγονός ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε Τραμπ» τόνισε, σε συνέντευξή του από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας διερωτήθηκε «αν οι συριζαίοι είναι ευχαριστημένοι» και πρόσθεσε πως «ο Κασσελάκης κάνει συνέχεια πολιτική μέσω του TikΤok. Είναι ένας άνθρωπος που πάει 20 μέρες φαντάρος και μας το παίζει και κομάντο»!

Σε άρθρα που τον εξέθεσαν πριν από κάποια χρόνια, ο Στέφανος Κασσελάκης, εν έτει 2015, ενέταξε τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Αλέξη Τσίπρα στην ίδια ομοταξία. Εγραφε μάλιστα πως ο προκάτοχός του στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερος από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο μέτρο που ο δεύτερος ήταν «αυτοδημιούργητος» και «ήξερε από την αγορά», ενώ ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός ήταν ένας ανεπάγγελτος, παιδί του κομματικού σωλήνα. «Δεν έχω καμιά διάθεση να υπερασπιστώ τον Τσίπρα. Πιστεύω πως, μέσα σε όλα τα άλλα, είναι κύριος υπεύθυνος για όλα τα φαινόμενα παρακμής που εμφανίζονται στο χώρο. Εκτός του ότι ο ίδιος ήταν που, στεκόμενος στο πλάι του Τραμπ, έξω από τον Λευκό Οίκο, εκστόμισε το περί κοινών αξιών με τις ΗΠΑ», είχε σημειώσει.

Από μια ειρωνεία, δε, της εικόνας, είναι προφανές πως αν κάποιος «τραμποφέρνει» αυτός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ένας ιδιώτης εμφανίζεται από το πουθενά στο επίκεντρο μιας κομματικής διαδικασίας επιδιώκοντας να την κερδίσει, και την κερδίζει, είναι κάτι που μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ το κατάφερε. Ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεται είναι εντελώς παρόμοιος με αυτόν του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ. Λέει συχνά με τον τρόπο του: «Είμαι αυτοδημιούργητος. Δούλεψα σκληρά στη ζωή μου, για να καταφέρω τα πολλά που κατάφερα. Η άπονη ζωή μού πήγε κόντρα γιατί το “σύστημα” κατέστρεψε την οικογένειά μου, εκδιώκοντάς την από την... Εκάλη – κι έτσι αναγκάστηκα από τα 15 μου να δουλέψω στα γκέτο των ΗΠΑ. Ως άπορος και άριστος, προσλήφθηκα το 2009 στην Goldman Sachs και μετά έγινα... εφοπλιστής αστακοκάραβων». Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς γραμμή αυτοπαρουσίασης. Προφανώς, κάποιο ρόλο παίζουν και για τους δύο η χρήση ή η αντιγραφή μεθόδων Αμερικανών επικοινωνιολόγων. Αλλωστε, η πρώτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη βοά σε ό,τι αφορά την ιδιαίτερη επικοινωνία.

Διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, στα της πολιτικής πραγματικότητας, είναι κοινό μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διχάστηκε αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας, καθώς ακόμη και στελέχη στον κλειστό κύκλο του προέδρου πρόταξαν την άμεση προσφυγή στις κάλπες, αντί της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, εκτιμώντας ότι αυτή θα λειτουργήσει συσπειρωτικά, στο τέλος της ημέρας, για την πλειοψηφία. Αντίθετα, υπέρ της υπογραφής της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν στελέχη που διαβλέπουν το «αδιέξοδο», όπως περιγράφουν, στον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι «επιβάλλεται κοινοβουλευτικά η συνεργασία» με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο είχε ο Σωκράτης Φάμελλος, θεμελιώνοντας τις γέφυρες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, τις πρώτες μάχες της Βουλής, αλλά και τις συγκρούσεις με τα κυβερνητικά έδρανα ανέλαβε ο Νίκος Παππάς, λαμβάνοντας και τα εύσημα του Στέφανου Κασσελάκη στα social media, με τα δύο στελέχη να επιβεβαιώνουν το πολιτικό εκτόπισμά τους στο εσωκομματικό χρηματιστήριο για άλλη μια φορά, έπειτα από την επικράτηση της πρότασής τους στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.