Άτυπη πρεμιέρα κάνει η προεκλογική περίοδος για πιθανές εκλογές στις 25 Ιουνίου, αφού λόγω της απλής αναλογικής η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τη σαρωτική της νίκη δεν εξασφαλίζει ωστόσο αυτοδυναμία.

Τα πρώτα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας αντίστοιχα είναι αυτά των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.

Το βιογραφικό του Βασίλη Κασκαρέλη


Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, το όνομα του οποίου ακούγεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974.

Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.

Έχει υπηρετήσει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009), συμμετέχοντας ενεργά στη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης (Συνθήκη της Λισαβόνας, Δημοσιονομικές Προοπτικές, Διεύρυνση, σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, διατλαντικές σχέσεις κ.ά.). Ειδικότερα, διαπραγματεύτηκε από ελληνικής πλευράς την τελική φάση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Νωρίτερα είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο (2000-2004) κατά την οποία έλαβαν χώρα εξαιρετικά κρίσιμα γεγονότα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε περιφερειακό. Παράλληλα, ήταν διαπραγματευτής για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχοντας μια ευρύτερη επίβλεψη σημαντικών ζητημάτων σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για τον Οργανισμό. Οργάνωσε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπήρξε αναπληρωτής διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Επίσης, υπηρέτησε στις ελληνικές πρεσβείες Άγκυρας και Λευκωσίας, καθώς και ως γενικός πρόξενος της χώρας μας στο Δυτικό Βερολίνο την περίοδο της πτώσης του Τείχους, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς όλα τα δραματικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ευρώπη.

Έχει παρασημοφορηθεί από την Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε Διπλωμάτης της Χρονιάς, μεταξύ 183 αλλοδαπών πρέσβεων, από το World Affairs Council, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ.

Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013, όπου ανέλαβε σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το βιογραφικό του Παύλου Αποστολίδη


Ο Παύλος Αποστολίδης, το όνομα του οποίου ακούγεται για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι Έλληνας διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία από το 2010.

Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σταδιοδρομία στο Διπλωματικό Σώμα εισερχόμενος σε αυτό το 1965.
Το 1984 μετατέθηκε στην Άγκυρα ως σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας. Υπήρξε πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο (1990), στη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, στο Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος (1995-1998) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες.

Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και το επόμενο έτος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2004, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Μετά την αποχώρησή του από το Διπλωματικό Σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004-2011) του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.