Τεράστια αποκλιμάκωση καταγράφει το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μετά τη χθεσινή σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών απομακρύνει τα πολιτικά ρίσκα και επαναφέρει την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Χαμηλό έξι μηνών στο 10ετές


Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου κατέρχεται κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,848%, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, τα spreads, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, διολισθαίνει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 150 μονάδων βάσης και περιορίζεται στις 144 μονάδες βάσης.

Είναι φανερό στους αναλυτές  ότι τόσο η ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ χθες όσο και η διαφαινόμενη στις εκλογές της 25 Ιουνίου διασφαλίζει την πολιτική συνέχεια, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα με βήμα ταχύ

Ταυτόχρονα απομακρύνει τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής ασυνέπειας ή αστάθειας, ενώ φέρνει πιο κοντά την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Άλλωστε η πρώτη ευκαιρία για την επίτευξη του μεγάλου στόχου είναι η 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα λάβει χώρα συντομότερα απ’ ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως –και σίγουρα εντός του 2023– καθώς ο κίνδυνος της πολιτικής αναταραχής έχει φύγει από το τραπέζι.