Μήνυμα μέσω του112 εστάλη στους κατοίκους στο Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του νομού Λάρισας. Οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, από το πρωί συντόνιζαν τις δυνάμεις τους και επικεντρώνονταν στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία.

Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Επλήγη η Εύβοια

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στη βόρεια Εύβοια.  Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Βατερή Ευβοίας όπου μέχρι τις 08:30 είχαν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ μεταβαίνουν στη Βόρεια Εύβοια, ενώ έχει μεταβεί ήδη η 7η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Elias». Από το πρωί επιχειρούν στη Β. Εύβοια όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής με τους Διοικητές Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου και λίμνης Ευβοίας, ενώ έχει μεταβεί και η 7η ΕΜΑΚ. Επιπλέον μεταβαίνουν τώρα 2 ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ με 8 άτομα, και 4 αντλίες, έκαστη (δηλαδή 16 άτομα
με 8 αντλίες).

12 περιοχές στο στόχαστρο

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της σημερινής ημέρας εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα, σε πρώτη φάση, θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Αύριο τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.