Ενημέρωση για τις εξελίξεις στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00 από τους: υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον κλαδάρχη Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγο Θανάση Μπαλάφα και τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτη Σερέτη. 

Ο κ. Αυγενάκης, μιλώντας αρχικά, επεσήμανε πως «η πολιτεία είναι παρούσα», ενώ ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον Έβρο. 

Ακόμα, εξήγησε πως επετεύχθη ο στόχος να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από νεκρά ζώα, ενώ ανέφερε πως βαίνει προς ολοκλήρωση η περισυλλογή νεκρών ζώων, όπως και ψαριών, ενώ 13 μονάδες δεν έχουν προσεγγιστεί ακόμα. 

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 18.226 δηλώσεις ζημιών σχετικά με την αγροτική παραγωγή, 1.352 για το ζωικό κεφάλαιο και 904 για μελισσοσμήνη σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος σημείωσε πως ζήτησε να υπάρξει παράταση στην υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ, ενώ η προκαταβολή των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο θα έχει καταβληθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, η προκαταβολή για την αγροτική παραγωγή θα εξαρτηθεί από το πότε θα πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις αποζημίωσης για την αγροτική παραγωγή. 

O κ. Αυγενάκης υπενθύμισε πως αποζημιώνεται η απώλεια μηχανολογικού εξοπλισμού από την κρατική αρωγή. Για τη δραστηριότητα του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι λειτουργούν τρία κλιμάκια, ώστε να λαμβάνουν δείγματα, να αναλύεται η επίδραση της κακοκαιρίας στις καλλιέργειες και να δίνονται οι ανάλογες συμβουλές. Σημείωσε πως οι πρώτες εκτιμήσεις είναι άκρως ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 168 επιθεωρήσεις σε μια σειρά από επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Διευκρίνισε πως «δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα», καθώς οι επιθεωρήσεις είχαν «συμβουλευτικό χαρακτήρα».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι αξιοποιείται κάθε κρατικός και ευρωπαϊκός πόρος για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων. 

Από πλευράς του, ο κ. Μπαλάφας είπε πως από σήμερα το πρωί έχουν κλιμακωθεί οι δυνάμεις όπου εξελίσσεται το φαινόμενο: «Αλλάζουμε τόπο στις δυνάμεις μας, ώστε να είμαστε όπου χτυπήσει το φαινόμενο άμεσα». Συνέχισε, λέγοντας, πως προβλήματα αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Εύβοια: «Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε σημεία που έχουν κοπεί οι οδικές αρτηρίες». 

Όπως είπε, «κατά τη διάρκεια της νύχτας θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειες», προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και σήμερα τη νύχτα». Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες και να συνεργάζονται. 

1219 προσελεύσεις σε Κέντρα Υγείας το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο κ. Σερέτης και σημείωσε πως σήμερα δεν διεγνώσθη νέο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. Ο κ. Σερέτης ζήτησε από τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης στο τέλος πήρε εκ νέου τον λόγο, ώστε να επισημάνει για ακόμα μία φορά την ανάγκη να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των αρχών. 

Δείτε την ενημέρωση: