Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό-αποδομείται είναι πρωτόγνωρος για τα πολιτικά χρονικά της χώρας. Επιβεβαιώνει όμως όλους όσοι υποστήριζαν ότι αυτό που ένωνε πολλά στελέχη και διατηρούσαν μια συνοχή ήταν η συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Το γεγονός ότι αυτή χάνεται στον ορίζοντα προκαλεί τις εικόνες που παρακολουθεί άφωνη η κοινωνία.

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια λέει ο λαός και αυτό πλέον έρχεται να κουμπώσει πάνω στην Κουμουνδούρου. Η δραματική πτώση των ποσοστών κατά 11,5 περίπου μονάδες, η απώλεια 600000 ψήφων και το ενδεχόμενο να χαθούν και άλλες στις δεύτερες κάλπες έχει μετατρέψει την φυσιολογική εσωκομματική γκρίνια σε ένα κόμμα που ηττάται σε εκλογές σε ανοιχτό πόλεμο.

Κορυφαία στελέχη εξαπολύουν μύδρους ο ένας κατά του άλλου. Ασκείται ανοιχτή κριτική για πρώτη φορά κατά του Αλέξη Τσίπρα, τίθεται θέμα ηγεσίας (αλλά μετά τις 25 Ιουνίου) και ανοίγουν θέματα… ταμπού για την Αριστερά που πατώντας πάνω σε ένα «ηθικό πλεονέκτημα» που η ίδια έχει αποδώσει στον εαυτό της, αρνείται κατηγορηματικά ν ανοίξει συζητήσεις κυρίως ως προς την απόδοση και την αποδοχή ευθυνών στο εσωτερικό της.

Η παραζάλη της συντριπτικής ήττας δεν έχει αφήσει κανέναν αλώβητο. Η δε απουσίας μιας συγκεκριμένης γραμμής έχει λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά, αν και όλοι συγκλίνουν στις δηλώσεις τους στην απόδοση ευθυνών σε τρίτους. Ξεκινώντας από τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) προχωρώντας στην απερχόμενη κυβέρνηση και τη δήθεν προπαγάνδας της και φθάνοντας στους ψηφοφόρους που δεν καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν, αλλά και στους νέους που μέχρι χθες ήταν σημαία για την Κουμουνδούρου και τον… ανένδοτο του Αλέξη Τσίπρα.

Στην Κεντρική Επιτροπή θα επιχειρηθεί η χάραξη γραμμής. Η… ανασύνταξη όπως λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Μόνο που ο χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν επαρκή. Και η λογική που δείχνει να επικρατεί παραπέμπει επί της ουσίας στην τοξικότητα που οδήγησε στην πανωλεθρία της 21ης Μαΐου δίνοντας την εικόνα πως κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει και κυρίως το γιατί.

Όμως πλέον ένα είναι δεδομένο. Το γυαλί έχει ραγίσει, οι ομάδες παίρνουν θέση και η αναζήτηση ευθυνών έχει στόχο ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που όπως πολλοί σημειώνουν, έχει καθυστερήσει πολύ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η… ανακωχή που εκτιμάται από ορισμένες πλευράς, πως θα υπάρξει σήμερα δύσκολα θα διατηρηθεί στο ακέραιο μέχρι τις 25 Ιουνίου αφού κάθε κίνηση και κάθε βήμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα περνά απαρατήρητο.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένουν να πάρουν και τη ρεβάνς για τα όσα υπέστησαν από το συνέδριο του κόμματος και μετά, με την επικράτηση των προεδρικών. Και αυτοί δύσκολα θα συμβάλλουν με την ψυχή τους στη νέα καμπάνια που ετοιμάζεται και αφορά προσωπικά τη διάσωση (πολιτική) του Τσίπρα.