Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τη NASA, αφού η ρομποτική αποστολή Artemis 1, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, έφτασε στον προορισμό της, πέντε ημέρες μετά την εκτόξευσή της.
Η αποστολή Artemis I εκτοξεύτηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, όταν ο πύραυλος της NASA εκτόξευσε την κάψουλα Orion στο διάστημα, καθιστώντας τον πύραυλο ως το πιο ισχυρό επιχειρησιακό όχημα εκτόξευσης που κατασκευάστηκε ποτέ. Η ώθηση του πυραύλου SLS ξεπέρασε εκείνη του πυραύλου Saturn V, ο οποίος τροφοδότησε τις προσγειώσεις σε φεγγάρι του 20ου αιώνα, κατά 15%.
Η ανακοίνωση
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διαστημικού οργανισμού, τη στιγμή της σεληνιακής πτήσης, η κάψουλα Orion ήταν πάνω από 230.000 μίλια από τη Γη.
Η κάψουλα Orion της NASA πέρασε περίπου 80 μίλια (130 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης νωρίς τη Δευτέρα, ένα μνημειώδες επίτευγμα στην αποστολή που σχεδιάστηκε να δοκιμάσει την ικανότητα της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ να στείλει ξανά μια μέρα αστροναύτες στη Σελήνη: την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη.
Μετά τη σεληνιακή του πτήση, το Orion -το οποίο έχει σχεδιαστεί για να πετάει αστροναύτες αλλά μεταφέρει μόνο άψυχα, επιστημονικά ωφέλιμα φορτία για την πρώτη του αποστολή- αναμένεται να ταξιδέψει περισσότερα από 40.000 μίλια πέρα από τη μακρινή πλευρά του φεγγαριού, για να γίνει το διαστημόπλοιο που ταξίδεψε πιο μακριά από ποτέ…
Όλα είναι μέρος του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει τελικά ένα σεληνιακό φυλάκιο που θα μπορεί να φιλοξενεί μόνιμα αστροναύτες για πρώτη φορά στην Ιστορία, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα ανοίξει μια διαδρομή προς τον Άρη.
Fly-by complete!@NASA_Orion completed its closest fly-by of the Moon this morning, 81 miles above the lunar surface, traveling 5,102 mph. Before the fly-by, we conducted an outbound powered fly-by burn, increasing speed at a rate of more than 580 mph: https://t.co/gqViM3BJLg pic.twitter.com/9IUkQUj4pf
— Jim Free (@JimFree) November 21, 2022
The @NASA_Orion spacecraft captured this image of the Moon during its sixth day of flight, as it approached its first outbound powered flyby of the #Artemis I mission and its closest lunar approach. https://t.co/Wt4DrDpbK3 pic.twitter.com/GPILcbPYq7
— NASA Artemis (@NASAArtemis) November 21, 2022
Μετά την περιτύλιξη του φεγγαριού, η κάψουλα του Orion αναμένεται να γυρίσει πίσω προς τη Γη και να κάνει μια ήπια προσγείωση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 11 Δεκεμβρίου.
Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά και πάλι δεν θα προσεδαφιστεί εκεί. Η τιμή της προσεδάφισης θα ανήκει στο πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.