Την απελευθέρωση 12 επιπλέον ομήρων της Χαμάς επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός. Επίσης, επιβεβαίωσε και την παράδοσή τους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των 12 ομήρων που απελευθερώθηκαν, βρίσκονται και 10 Ισραηλινές. «Οι οικογένειες των ομήρων ενημερώνονται από εκπροσώπους των IDF», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός. Έχουν δοθεί, μάλιστα, στοιχεία με τις φωτογραφίες των Ισραηλινών που έχουν απελευθερωθεί.

Από πλευράς της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά των πρώην αιχμαλώτων στη Γάζα. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν σε ένα άλλο σημείο όπου οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξακριβώσουν την ταυτότητά τους, προτού τους φέρουν στο Ισραήλ.

Η ταυτότητα των 10 γυναικών από το Ισραήλ 

Οι 10 γυναίκες από το Ισραήλ που απελευθερώθηκαν είναι οι: Ditza Heiman, 84 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μητριά τριών παιδιών, γιαγιά 20 παιδιών και προγιαγιά πέντε παιδιών, Tamar (Tami) Metzger, 78 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Ο σύζυγός της, Yoram Metzger, 80 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα. Η Ada Sagi, 75 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz, μητέρα τριών παιδιών, έμαθε αραβικά και αργότερα δίδαξε τη γλώσσα σε άλλους ως έναν τρόπο να βελτιώσει την επικοινωνία με τους Παλαιστίνιους που ζουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

Η γεννημένη στις Φιλιππίνες Noralin Babadila Agojo, γνωστή και ως Nora ή Natalie, 60 ετών. Την πήραν από το κιμπούτζ Νιρίμ στις 7 Οκτωβρίου και ο ισραηλινής καταγωγής σύζυγός της σκοτώθηκε. Το ζευγάρι ζούσε στην κεντρική πόλη Yehud και επισκεπτόταν φίλους στο κιμπούτζ. Η Rimon Kirsht Buchshtav, 36 ετών, επίσης από το κιμπούτζ Nirim. Ο σύζυγός της, Yagev Buchshtav, 34 ετών, παραμένει όμηρος στη Γάζα.

Η Mia Leimberg, 17 ετών, η μητέρα της, Gabriela Leimberg, 59 ετών, και το μέλος της οικογένειάς τους Clara Marman, 62 ετών. Οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ απήχθησαν από το κιμπούτς Nir Yitzhak στις 7 Οκτωβρίου. Η γεννημένη στην Αργεντινή Ofelia Roitman, 77 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Η Meirav Tal, 54 ετών, από το κιμπούτζ Nir Oz. Κρατήθηκε όμηρος μαζί με τον σύντροφό της Yair Yaakov, 59 ετών.

Αναμένεται η αποφυλάκιση Παλαιστινίων - 15 γυναίκες και 15 παιδιά 

Η Χαμάς άρχισε απόψε την παράδοση Ισραηλινών ομήρων, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ, ανέφερε παλαιστίνιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνει αυτοκινητοπομπή της Χαμάς που μεταφέρει ομήρους, προκειμένου να παραδοθούν στη ΔΕΕΣ.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων –μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές– αναμένεται τις επόμενες ώρες η αποφυλάκιση 15 γυναικών και 15 παιδιών.

Η Χαμάς ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης την παράδοση της πέμπτης ομάδας Ισραηλινών ομήρων στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές πηγές αναφέρουν πως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί να πάνε σε νοσοκομεία για να τους υποδεχτούν. Κατά πληροφορίες, η παλαιστινιακή οργάνωση είχε στείλει χθες στους Ισραηλινούς λίστα με τα ονόματα 10 αιχμαλώτων που θα απελευθέρωνε σήμερα.