Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα συνεχιστεί έως ότου εξαλειφθούν πλήρως οι απειλές που απορρέουν από το πυρηνικό πρόγραμμα  και τους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης, δήλωσε ανώτατος αξιωματικός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), χωρίς να προσδιορίσει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.

«Συνεχίζουμε να πλήττουμε πυρηνικούς στόχους μεθοδικά, ακολουθώντας ένα στρατηγικό σχέδιο και με χρονοδιάγραμμα που εξυπηρετεί τους δικούς μας σκοπούς», ανέφερε ο υποστράτηγος Οντέντ Μπασιούκ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων των IDF.

Ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και όχι στην τελική της φάση. Κύριος στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η εξουδετέρωση της «υπαρξιακής απειλής» που συνιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες και η πυραυλική ισχύς του Ιράν.

«Δεν πολεμάμε τον ιρανικό λαό, αλλά το καθεστώς της Τεχεράνης που τον κρατά αιχμάλωτο. Οι κάτοικοι του Ιράν αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο Μπασιούκ, υπογραμμίζοντας πως οι επιθέσεις στοχεύουν την ηγεσία και όχι τους πολίτες.

Οι IDF σκοπεύουν να συνεχίσουν τα πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και συναφείς υποδομές, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, βαλλιστικών πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας, κέντρων διοίκησης και άλλων κρίσιμων στόχων που συνδέονται με τις στρατηγικές δυνατότητες του ιρανικού καθεστώτος.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 200 βάσεις ή εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων έχουν καταστραφεί ή εξουδετερωθεί από ισραηλινά πλήγματα – απώλεια που, σύμφωνα με τον στρατό, περιορίζει σημαντικά τις επιθετικές δυνατότητες του Ιράν.

Ωστόσο, οι IDF θεωρούν πως το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει την ικανότητα να εξαπολύσει επιθέσεις με σοβαρές συνέπειες. «Θα παραμείνουμε σε ύψιστη επιφυλακή. Εκτιμούμε ότι το ιρανικό καθεστώς θα συνεχίσει τις προσπάθειες να πλήξει το Ισραήλ», σημείωσε ο Μπασιούκ.

Αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχουν ήδη προκληθεί σοβαρές ζημιές στην ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Όμως, η αποστολή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε ένα πυρηνικό Ιράν να μετατρέψει τη Μέση Ανατολή σε νεκροταφείο», κατέληξε ο Μπασιούκ.

Περισσότεροι από 450 νεκροί στο Ιράν από την Παρασκευή

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Human Rights Activists in Iran (HRANA) παρακολουθεί τις απώλειες από την έναρξη των βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με την HRANA, 224 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 188 έχουν τραυματιστεί. Επιπλέον, 109 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και 123 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Υπάρχουν επίσης 119 νεκροί και 335 τραυματίες που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της HRANA σε 452 νεκρούς και 646 τραυματίες.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στον αριθμό των νεκρών μέχρι στιγμής, δημοσιεύοντας λίγα στοιχεία από την κυβέρνηση. Οι περιορισμοί στη χώρα δυσκολεύουν τη λειτουργία των δημοσιογράφων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επαλήθευση του πραγματικού αριθμού των θυμάτων της σύγκρουσης μέχρι στιγμής.

Αναφορές για μεγάλες εκρήξεις στο κέντρο της Τεχεράνης

Μεγάλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το AFP και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνουν μεγάλα σύννεφα γκρίζου καπνού στο κέντρο της πόλης μετά τις εκρήξεις.