Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει στην κορυφή της ατζέντας του το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, είδε μία από τις πρώτες μεγάλες προεκλογικές του συγκεντρώσεις να διακόπτεται επανειλημμένα από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές. 

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις μίλησαν στη Βιρτζίνια, μια αμφίρροπη πολιτεία, για την άμβλωση, ένα θέμα που έχει αποδειχθεί ότι φέρνει τους ψηφοφόρους στις κάλπες καθώς επιθυμούν να εμποδίσουν τους Ρεπουμπλικάνους να επιβάλουν ακόμα περισσότερους περιορισμούς.  

Το πλήθος επευφημούσε τον Μπάιντεν, αλλά δεν ήταν εντελώς φιλικό. Αρκετές διακοπές ανάγκασαν τον πρόεδρο να σταματήσει για λίγο την ομιλία του ή να προσπαθήσει να μιλήσει πάνω από τις φωνές που ζητούσαν «εκεχειρία τώρα», ή τον αποκαλούσαν «γενοκτόνο Τζο» λόγω της στήριξής του προς το Ισραήλ στον πόλεμό του στη Γάζα. Κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους οδηγήθηκαν έξω από την αίθουσα όπου μιλούσε ο Μπάιντεν, όμως οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε να μιλά, αν και προειδοποίησε τους παρευρισκόμενους ότι οι διακοπές θα συνεχιστούν. «Θα διαρκέσει κάποια ώρα. Τα έχουν προβλέψει όλα» σχολίασε. Παράλληλα, υποστηρικτές του φώναζαν «Τέσσερα ακόμη χρόνια» και «Πάμε Τζο», σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις φωνές των διαμαρτυρόμενων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν αποδοκιμάζεται δημοσίως για τη στάση του στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η ακλόνητη υποστήριξή του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει μειώσει τη δημοτικότητα του Δημοκρατικού μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων και άλλων αντιπάλων του πολέμου, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν. 

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ομιλία του στο Μανάσας της Βιρτζίνια για να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, το φαβορί για να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, για τη στάση του στο θέμα των αμβλώσεων. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανίδες στερήθηκαν ένα θεμελιώδες δικαίωμα», τόνισε αναφερόμενος στον διορισμό από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο τριών συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Υπενυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του που προστάτευε σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του ότι θέλουν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση. 

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι το θέμα αυτό θα βοηθήσει στην επανεκλογή του Μπάιντεν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, περιλαμβανομένης μίας του Reuters/Ipsos τον Ιούλιο, δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών ψηφοφόρων είναι αντίθετη στους προεδρικούς υποψήφιους που επιθυμούν να θέσουν αυστηρούς περιορισμούς στην άμβλωση.