Επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου έστειλε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προτρέποντας την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, o πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε την επιστολή στο Κογκρέσο σήμερα, Τετάρτη, μία ημέρα μετά την έγκριση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την έγκριση της πώλησης Lockheed Martin αεροσκαφών F-16, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

To πρακτορείο επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές «σχετιζόμενες με το θέμα», με τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρά σε αυτή τη κίνηση μετά την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτησε το «ναι» της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ σήμερα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, ωστόσο αναγνωρίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει κύριο ρόλο να παίξει.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σήμερα χαιρέτησε και την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο δηλώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. «Η Ουάσινκτον ανυπομονεί να λάβει το έγγραφο επικύρωσης της Τουρκίας και η Ουγγαρία να προχωρήσει επίσης στη διαδικασία», πρόσθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.