Λάδι στη φωτιά ρίχνει, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διαμάχη μεταξύ του Τέξας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον έλεγχο των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, αφού ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι θα αψηφήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, διατάσσοντας την εγκατάσταση περισσότερων συρματοπλεγμάτων για την αποτροπή της μετανάστευσης.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε με 5-4 υπέρ της εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αφαιρέσει το αμφιλεγόμενο συρματόπλεγμα που εγκαταστάθηκε κατά μήκος των συνόρων στο Τέξας, με εντολή του Άμποτ.

Στηρίζει τον κυβερνήτη του Τέξας ο Τραμπ - 10 ακόμη έστειλαν την Εθνοφρουρά στα σύνορα

Σε μια πολυσέλιδη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε «όλες τις πρόθυμες πολιτείες» να αναπτύξουν τις δυνάμεις της εθνικής τους φρουράς στο Τέξας «για να εμποδίσουν την είσοδο των παράνομων μεταναστών και να τους απομακρύνουν πίσω από τα σύνορα».

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε, ότι μέχρι στιγμής 10 κυβερνήτες έχουν στείλει δυνάμεις της Εθνοφρουράς ή άλλες δυνάμεις επιβολής του νόμου για να συνδράμουν στα σύνορα και θα «απογοητευτεί» αν δεν ακολουθήσουν και άλλοι.

Συνολικά 25 κυβερνήτες πολιτειών εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Άμποτ.

Σημειώνεται αν και η Εθνοφρουρά είναι μέρος του αμερικανικού στρατού, υπό την εποπτεία του προέδρου των ΗΠΑ, σε κάθε πολιτεία παίρνει εντολές από τον κυβερνήτη της.

Τελεσίγραφο Μπάιντεν

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν έδωσε τελεσίγραφο στο Τέξας, μέχρι σήμερα για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να μεταβιβάσει τα συνοριακά φυλάκια και τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εάν το Τέξας δεν συμμορφωθεί, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε πως, η πολιτεία του Τέξας θα αντιμετωπίσει τις «συνέπειες».

Ο Άμποτ, με τη σειρά του, είπε ότι είναι «έτοιμος» για μια σύγκρουση με τις ομοσπονδιακές αρχές.