Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθεί ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Robert Menendez, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς που θα διεξαχθεί το διάστημα 22 - 25 Αυγούστου 2023, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων της Προεδρίας, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός, καθώς ο γερουσιαστής Menendez θα προσφωνήσει τις εργασίες του Συνεδρίου των αποδήμων της Κύπρου, για πρώτη φορά στην πορεία της ιστορίας του, με φυσική παρουσία, την Πέμπτη, 24/8/2023, στις 17.15.

Η ανακοίνωση στήριξης προς την Κύπρο από τον Μενέντεζ

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός γερουσιαστής έχει δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του για «την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και για λύση με ένα κράτος που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Αυτά είχε αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο 49 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακόμα, είχε επαναλάβει τη δέσμευσή του για την άμυνα της Κύπρου: «θα συνεχίσω να προωθώ νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατιωτικών μας δεσμών». Όπως πρόσθεσε, στο τέλος, «το Κογκρέσο κατέστησε σαφές μέσω του νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος παραμένουν ισχυροί φίλοι και εταίροι». 

Επίσης, είχε τονίσει ότι καταδικάζει «απερίφραστα τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δράσης στην Αμμόχωστο», καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να αποσύρει αμέσως τα περισσότερα από τα 40.000 στρατεύματα από το έδαφος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου».