Στην πρώτη εκτόξευση πυραύλου με προορισμό το φεγγάρι εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια προχώρησε η Μόσχα, ανοίγοντας αυτομάτως ένα καινούργιο κεφάλαιο στην κούρσα του διαστήματος. Δημοσίως, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η αποστολή Luna-25 έχει ερευνητικό σκοπό, καθώς ο στόχος είναι να επιστρέψει στη γη με δείγματα σεληνιακού εδάφους.
Παρότι ΗΠΑ και Κίνα προχώρησαν σε αρκετές μη-επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι τα τελευταία έξι χρόνια, η Ρωσία έδειχνε να έχει υποβαθμίσει το διαστημικό της πρόγραμμα -η χρηματοδότηση του οποίου είχε κοστίσει δυσθεώρητα στην ΕΣΣΔ επί Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, η επιστροφή της Ρωσίας στο διάστημα -με την παράλληλη ανάπτυξη του ινδικού διαστημικού προγράμματος, καθώς το Δελχί προχώρησε και εκείνο σε αντίστοιχη εκτόξευση πριν από έναν μήνα- σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην κούρσα του διαστήματος, σε όλα τα επίπεδα.
Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ είναι από καιρό έτοιμες να απαντήσουν στις προκλήσεις των γεωπολιτικών τους αντιπάλων. Σύμφωνα με τη NASA, η αποστολή Artemis II θα είναι η πρώτη επανδρωμένη στη Σελήνη μετά από την αποστολή Apollo 17, το μακρινό 1972. Η αυξανόμενη συχνότητα των μη-επανδρωμένων αποστολών, η ενεργοποίηση της Ρωσίας και της Ινδίας, η επένδυση της ΕΕ και χωρών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα στα διαστημικά τους προγράμματα, αλλά και η δραστηριότητα ιδιωτικών οντοτήτων όπως η SpaceX, υποδεικνύουν πως το επόμενο στάδιο στον παγκόσμιο τεχνολογικό, οικονομικό, ερευνητικό, και δυνητικά εξοπλιστικό ανταγωνισμό θα μεταφερθεί και έξω από τη στρατόσφαιρα. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν η νέα κούρσα του διαστήματος θα αποτελέσει και εκείνη ένα αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Δύσης και Κίνας-Ρωσίας, όπως συνέβη τον 20ο αιώνα.
Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) πραγματοποιεί αυτή την περίοδο την πιο φιλόδοξη της αποστολή, εξερευνώντας -από απόσταση- τους δορυφόρους του Δία.