Προθεσμία 30 ημερών για να λύσει το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Σε διαφορετική περίπτωση το Τελ Αβίβ θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προβλέπει αμερικανική νομοθεσία, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το εμπάργκο όπλων.  

Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες μέρες οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ πως στον Λευκό Οίκο αυξάνονται οι πιέσεις για τον τρόπο που το Τελ Αβίβ διαχειρίζεται την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.  Ο Όστιν ενημέρωσε πως το στρατόπεδο της Κάμαλα Χάρις πιέζει για κυρώσεις και ζήτησε από τον Γκάλαντ να γίνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ να περάσει εντός του Παλαιστινιακού θύλακα χωρίς εμπόδια. 

Σε δεύτερο χρόνο φαίνεται πως οι ΗΠΑ προχώρησαν σε επίσημη ενημέρωση προς το Ισραήλ στέλνοντας επιστολή αναφορικά με τις προθέσεις τους και στον υπουργό Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ισραήλ Ρον Ντερμέρ δίνοντας σαφές χρονικό πλαίσιο και περιγράφοντας τις κυρώσεις που θα επιβληθούν. 

Εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ έχει ζητήσει και ο Εμανουέλ Μακρόν, κάτι που φόρτισε τις σχέσεις Γαλλίας - Ισραήλ, ενώ και η αντιπολίτευση στη Γερμανία ζητά εγγυήσεις πως τα γερμανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν από τον ισραηλινό στρατό κατά αμάχων.