Ενα πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ, επηρεάζοντας ασφαλώς άμεσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Με την ισραηλινή πλευρά να έχει δεχθεί το πρώτο σοβαρό πλήγμα από τη Χεζμπολάχ, μετά την επίθεση με drones που «τρύπησαν» το περιβόητο Iron Dome, το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εξακολουθεί ν’ αναζητεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καλύψει τα κενά στην αεράμυνά του.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλουν το πυραυλικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ αποτελεί μια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και επιπλέον συνδέεται άμεσα με τη συζήτηση που υπάρχει στο παρασκήνιο για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και τα χτυπήματα κατά ιρανικών στόχων. Σε κάθε περίπτωση, η αποστολή του THAAD θα συνοδεύεται και από την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών-χειριστών του συστήματος.

Η κίνηση αυτή φέρνει τις ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά στην άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ θα επιτεθεί κατά του Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τις τελευταίες ώρες τον Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους της Τεχεράνης και δεν θα «αγγίξει» ενεργειακές υποδομές ή τις βάσεις του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράν. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές κινήσεις αρκετές φορές και στην πραγματικότητα τίποτε δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί, αλλά εύκολα κάποιος καταλαβαίνει πως στην περίπτωση που αποφασίσει να πλήξει στόχους που έχουν να κάνουν με τα πυρηνικά ή το πετρέλαιο, τότε θα υπάρξει ευρύτερη κλιμάκωση και η κατάσταση θα γίνει περίπλοκη.

Εξάντληση αποθεμάτων

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες που υπάρχουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει αποδείξει ότι στέκεται στο πλευρό του Τελ Αβίβ – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στάση που κρατά απέναντι στην Τεχεράνη. Το σύστημα THAAD ισοδυναμεί με έμπρακτη στήριξη των Αμερικανών προς τους Ισραηλινούς, καθώς ενισχύει σημαντικά την ισραηλινή αεράμυνα και θεωρείται ότι συμπληρώνει το Iron Dome, απαντώντας παράλληλα στις εύλογες ανησυχίες που υπάρχουν μετά το τελευταίο χτύπημα της Χεζμπολάχ. Η αμηχανία, άλλωστε, έχει μετατραπεί σίγουρα σε ανησυχία στο Ισραήλ, αφού δεν είναι μόνο το ζήτημα της επάρκειας της αεράμυνας, αλλά και το γεγονός ότι κινδυνεύουν να εξαντληθούν τα πυρομαχικά για την αναχαίτιση πυραύλων, όπως αποκάλυψαν χθες οι «Financial Times».

Υπάρχουν, με άλλα λόγια, φόβοι ότι εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιτεθούν ταυτόχρονα στο Ισραήλ, τότε η ισραηλινή αεράμυνα δεν θα μπορεί παρά να επεκταθεί για ν’ αντιμετωπίσει με επιτυχία τις επιθέσεις. Διαφορετικά, η εξέλιξη του πολέμου μπορεί να είναι απρόβλεπτη και, σε κάθε περίπτωση, κακή για το Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η σιιτική οργάνωση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το πλήρες οπλοστάσιό της και τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, δεδομένου ότι αιφνιδιάστηκε κι εκείνη με τη σειρά της από τα ισραηλινά χτυπήματα – κυρίως, δε, από το μαζικό σαμποτάζ με τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν στα χέρια των κατόχων τους.

Στοχευμένα χτυπήματα

Εως σήμερα, το Iron Dome και τα υπόλοιπα συστήματα της αεράμυνας του Ισραήλ έχουν αναχαιτίσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των πυραύλων και drones που εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Ισραήλ είτε από το Ιράν είτε από τα εδάφη που ελέγχει η Χαμάς στον νότο είτε από αυτά που ελέγχει η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάνουν πλέον και χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για να επιλέξουν ποιες περιοχές θα πρέπει να προστατευτούν περισσότερο από άλλες, ενώ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 κι έπειτα –όταν ξεκίνησε δηλαδή στην ουσία ο πόλεμος– υπολογίζεται ότι εναντίον του Ισραήλ έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 20.000 πύραυλοι και drones.