Τον ερχόμενο Μάρτιο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά φαίνεται –μετά μάλιστα τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, κατά κύριο λόγο– πως οι ιογενείς προκλήσεις είναι παρούσες προκειμένου να δοκιμάσουν πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η αύξηση των αναπνευστικών παθήσεων και ο αντίκτυπός τους στην πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη δεν συνιστά προς το παρόν απειλή, ωστόσο ορθά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να ξεκινήσει, όπως πληροφορούμαστε, μια στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης.

Αυτήν τη στιγμή η ένταση επικεντρώνεται στη γρίπη, αν και υπάρχει σχετική αύξηση στα κρούσματα Covid, ιώσεις και κοινά κρυολογήματα. Αναμενόμενα όλα αυτά λόγω του πολλαπλασιασμού των χριστουγεννιάτικων επαφών, αν και θα μπορούσε η κατάσταση να είναι καλύτερη εφόσον είχε υπάρξει ενημέρωση εστιασμένη στα μέτρα προφύλαξης και στον εμβολιασμό.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να γίνει αντιληπτό στον κόσμο ότι η μάσκα είναι απαραίτητη στους κλειστούς χώρους, όσο κι αν αυτή ξυπνάει μνήμες μιας περιόδου που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω. Δεν μένει όμως τίποτα πίσω με εφησυχασμό και άρνηση της πραγματικότητας. Το πρότυπο διαχείρισης της πανδημίας και η άντληση μαθημάτων από την αντιμετώπιση της Covid πρέπει να αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για το προσεχές τρίμηνο. Και είναι θετικό ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι σε εγρήγορση επιδεικνύοντας άμεσα ανακλαστικά και σήμερα θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες.