Με άνοδο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά ξεκίνησε η εβδομάδα. Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 143,65 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 85,23 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα… 313,14 ευρώ/MWh.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ούτε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση των τιμών, όπως συμβαίνει συνήθως τον Αύγουστο.
Οσον αφορά στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, συνεχίζεται το σερί στην πρωτιά του φυσικού αερίου και οδηγεί την κούρσα με ποσοστό 42,40%. Ακολουθούν οι ΑΠΕ με 31,78% και έπονται οι εισαγωγές με 14,36%, τα υδροηλεκτρικά με 6% και ο λιγνίτης με 1,58%.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή η ελληνική χονδρεμπορική τιμή, με βάση τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη, με 128,77 ευρώ/MWh (με ημερήσια αύξηση 7,9%), μετά τη Μάλτα, που είχε 138,37 ευρώ/MWh (με ημερήσια αύξηση 14%), και με τρίτη στη σειρά την Ιταλία, που είχε 124,99 ευρώ/MWh (με ημερήσια αύξηση 7,2%). Ολες οι άλλες αγορές κινήθηκαν πτωτικά.
Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο συνεχίζει την ανοδική τροχιά του στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι η διεθνής ενεργειακή αγορά είναι ευαίσθητη απέναντι στις γεωπολιτικές αναταράξεις του τελευταίου διαστήματος. Αν και κατά το πρόσφατο παρελθόν, πάρα τις συνεχιζόμενες πολεμικές εστίες στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή, το σημείο αναφοράς TTF επέδειξε αξιοθαύμαστη… ψυχραιμία, τώρα η απειλή μιας γενικευμένης σύγκρουσης μετά τη δολοφονία Χανίγια δημιουργεί νέα δεδομένα.
Ετσι, την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στο TTF οι τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 37,1 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 1,25%, με την προοπτική για τον Οκτώβριο να δείχνει ότι θα ξεπεράσουν τα 38 ευρώ και για τον Νοέμβριο ότι θα υπερβούν και το «όριο» των 40 ευρώ.
Βελτιωμένη εικόνα
Χαμηλότερα από το επίπεδο του Ιουλίου διαμορφώνονται από αρκετούς παρόχους τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, μετά την αφαίρεση της επιδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής, 7 από τα 16 τιμολόγια που ισχύουν αυτόν το μήνα είναι μειωμένα έως και 14% σε σχέση με τον Ιούλιο, ένα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο, ενώ τα υπόλοιπα 8 είναι αυξημένα έως 28%.
Οι κύριες αιτίες για τη συγκράτηση των τιμών, παρά την άνοδο της τιμής χονδρικής, είναι ο ανταγωνισμός και οι εκπτώσεις των προμηθευτών, η κρατική επιδότηση και η σχετική ομαλοποίηση των τιμών χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Συγκεκριμένα:
-Η μέση τιμή χονδρικής τον Ιούλιο ήταν 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 98,89 ευρώ τον Ιούνιο. Ομως την τελευταία εβδομάδα του μήνα κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 147 ευρώ, ενώ το προηγούμενο διάστημα πλησίασε και τα 220 ευρώ και ενδοσυνεδριακά έκανε νέο ρεκόρ στα 850 ευρώ. Ωστόσο, παράγοντας αβεβαιότητας για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, που επηρεάζει άμεσα την ηλεκτροπαραγωγή. είναι οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.
-Πολλοί πάροχοι εφαρμόζουν μεγάλες εκπτώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια, απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ επί της βασικής τιμής προμήθειας τον Αύγουστο είναι 53%, τον Ιούλιο ήταν 31% και τον Ιούνιο 38%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιχείρησης, από την αρχή του έτους η αξία των εκπτώσεων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση, η Protergia και η Ηρων κράτησαν «παγωμένα» τα τιμολόγια του Αυγούστου στο επίπεδο του Ιουλίου (έτσι με την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης προκύπτουν μειώσεις), ενώ η Ελίν ανακοίνωσε μείωση της τιμής
-Η κρατική επιδότηση που χρηματοδοτείται από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου προσδιορίστηκε σε 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του Ιουλίου