Συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με την αξία της ενίσχυσης για νοικοκυριά και αγρότες να ξεπερνά, συνολικά, τα 21,4 εκατ. ευρώ. Οι ευάλωτοι, προτεραιότητα στις πολιτικές της κυβέρνησης.

«Η πραγματική στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και των νοικοκυριών που πλήττονται από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης είναι για την κυβέρνηση απόλυτη προτεραιότητα και όχι λόγια του αέρα. Τα νοικοκυριά και όσοι έχουν ανάγκη βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για τον Σεπτέμβριο δημιουργώντας ένα ανάχωμα προστασίας των νοικοκυριών».

Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

- Υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kW σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

- 100% του αυξημένου κόστους απορροφάται στατα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) καθώς η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

- Τέλος, για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε στα 15€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.