Σε έντονο προβληματισμό βρίσκεται η Κουμουνδούρου εδώ και μια εβδομάδα περίπου, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η στάση που θα κρατήσουν για τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού. Από τη μια, υπάρχουν κάποια «πρωτοκλασάτα» στελέχη, τα οποία επιθυμούν να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες, καθώς πέρυσι τους είχε «αναγκάσει» ο Στέφανος Κασσελάκης να τους υπερψηφίσουν. Από την άλλη, η πλειοψηφία των εναπομεινάντων βουλευτών, θεωρεί ότι θα δοθεί το λάθος μήνυμα, καθώς ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών δεν ξεπερνάει τα περσινά νούμερα, τον οποίον και είχαν υπερψηφίσει. Εκείνοι που τάσσονται κατά, ως επιχείρημα προτάσσουν καταγέλαστα αφηγήματα, δηλαδή ότι «έχουν γίνει deals με τα εξοπλιστικά», καθώς και ότι «πληρώνουμε για όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία». Η αριστερή ιδεοληψία, σε όλο της το μεγαλείο.

Τι θα αποφασίσει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τελικώς τι θα αποφασίσει να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία επιθυμεί να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. Κυρίως, διότι γνωρίζουν πως η καταψήφιση των αμυντικών δαπανών, θα τους δημιουργήσει πρόβλημα στους ψηφοφόρους τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί κακές τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η παραδοσιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ -εκείνη του 3%- έχει μετακομίσει σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Νέα Αριστερά. Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι βουλευτές μόνο να χάσουν έχουν από μια απόφαση που θα προβλέπει πως δεν θα υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ακόμη και ο αρμόδιος τομεάρχης εθνικής άμυνας, ο κύριος Συμεών Κεδίκογλου, έχει ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών. Ακόμη, υπέρ έχει ταχθεί και ο Βασίλης Κόκκαλης - ο οποίος ασχέτως εάν ορίστηκε τομεάρχης χθες, θεωρείται ακόμη «με το ένα πόδι στην έξοδο». Μια απόφαση να καταψηφιστούν οι αμυντικές δαπάνες θα έχει πολλαπλές επιπλοκές, καθώς αφενός αδειάζει την εισήγηση του αρμοδίου τομεάρχη του κόμματος, ενώ αφετέρου θα δώσει σε εκείνους τους βουλευτές που σκέπτονται ακόμη να αποχωρήσουν, την καλύτερη αφορμή.

Η μόνη λύση για να είναι όλοι ευχαριστημένοι στον ΣΥΡΙΖΑνείναι να αφεθεί η ψήφος κατά συνείδηση. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση πλήττεται το -όποιο- κύρος μπορεί να έχει ένα κόμμα, το οποίο δεν θέλει να προσιδιάζει σε «παιδική χαρά». Ενδεχομένως, αυτό θα είναι και το πρώτο «crash-test» της περιβόητης «σύνθεσης» που ευαγγελίζεται ο Σωκράτης Φάμελλος. Το αν θα τα καταφέρει, θα το δείξει η... πραγματογνωμοσύνη.