Συναγερμός για επικείμενες αεροπορικές επιδρομές ήταν σε ισχύ για πολλές ώρες από χθες το βράδυ έως νωρίς σήμερα καλύπτοντας σχεδόν τα δύο τρία της Ουκρανίας, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν drones, συμπεριλαμβανομένου ενός στον εναέριο χώρο του Κιέβου.
«Κατά τον τελευταίο αντιαεροπορικό συναγερμό, εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο του Κιέβου εχθρικό αναγνωριστικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος)», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Το drone καταστράφηκε…Με βάση τα αρχικά στοιχεία, δεν υπάρχουν θύματα ή καταστροφές».
Οι συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών εκτείνονταν από την πρωτεύουσα Κίεβο και περιοχές στα δυτικά έως προς όλες τις περιοχές στα ανατολικά της χώρας καθώς και προς τα νότια, στη Χερσώνα και την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία. Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Κριμαία δήλωσε ότι η Ουκρανία έστειλε πάνω από 10 drones πάνω από την Κριμαία.
Αξιωματούχοι σε πολλές ουκρανικές περιοχές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπτύχθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά μέχρι σήμερα το πρωί δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά θύματα ή ζημιές.
Κόλαση στο Μπαχμούτ – Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για βόμβες λευκού φωσφόρου
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι αποσύρονται από το Μπαχμούτ - στην ανατολική Ουκρανία - λόγω ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων από τη Μόσχα, η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία για επίθεση στην πόλη με λευκό φώσφορο - μία τοξική χημική ουσία που όταν χρησιμοποιείται σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου.
«Όχι αρκετές βόμβες, αλλά περισσότερο από αρκετός φώσφορος. Ρώσοι βομβαρδίζουν τις μη κατειλημμένες περιοχές του Μπαχμούτ με εμπρηστικά πυρομαχικά. Θα καούν στην Κόλαση» ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, δημοσιεύοντας και βίντεο με πλάνα λευκού φωσφόρου να πέφτουν σαν πύρινη βροχή στην πόλη.
Σε άλλα βίντεο φαίνονται λάμψης φωτός να πέφτουν στην πόλη και να εκδηλώνονται διάσπαρτες εστίες φωτιάς στους δρόμους.
Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η χρήση αυτού του όπλου απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης.
Ενδεικτικά, βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ για να καταπνίξουν την αντίσταση στη Φαλούτζα το 2004, προκαλώντας φρικτό θάνατο σε εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά.
Εκρήξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας
Εκρήξεις συγκλόνισαν τα ξημερώματα περιοχές της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών και ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.
Το πρακτορείο Reuters αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού καναλιού Baza στο Telegram, σύμφωνα με τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με τουλάχιστον 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και τουλάχιστον τρία εξ αυτών καταρρίφθηκαν πάνω από τη Σεβαστούπολη.
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εκρήξεις σημειώθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και στο Σάκι, όπου υπάρχει ρωσική αεροπορική βάση.
Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι δεν υπήρξαν καταστροφές σε υποδομές της περιοχής.
Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές.
Το Κίεβο έχει εκφράσει επανειλημμένως την πρόθεση να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμιξη σε επιθέσεις στην Κριμαία.