Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσε ένοπλος σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Άλεν του Τέξας, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού.

Ο ένοπλος περπατούσε αργά στο πεζοδρόμιο και πυροβολούσε αδιακρίτως, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο WFAA. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πελάτες να απομακρύνονται τρέχοντας από καταστήματα, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.



Δεκάδες πελάτες και υπάλληλοι απομακρύνθηκαν συνοδεία αστυνομικών προς την έξοδο του εκπτωτικού εμπορικού κέντρου Allen Premium Outlets, το οποίο φιλοξενεί περίπου 120 καταστήματα και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντάλας.

Εννέα τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. Δύο εξ αυτών υπέκυψαν στα τραύματά τους, τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και τέσσερις φέρεται να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος πιστεύεται ότι έδρασε μόνος, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Άλεν, Μπράιαν Χάρβι.



Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ χαρακτήρισε «ανείπωτη τραγωδία» την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολιτειακές αρχές είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν οι υπηρεσίες στην πόλη Άλεν.

Οι επιθέσεις ενόπλων αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 198 «mass shootings» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αρχές για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα που έχουν ως απολογισμό τέσσερα ή περισσότερα θύματα), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί (σε αυτήν την χρονική περίοδο του έτους) από το 2016.