Tην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προυπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου.
Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ'ιδίαν. Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με την αποψινή επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.
Βρυξέλλες: ομοφωνία των «27» για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Γάζα
Συμφώνησαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή. Το αγκάθι της συζήτησης ήταν εάν θα υπάρχει αναφορά σε «ανθρωπιστική παύση» ή «ανθρωπιστικές παύσεις».
Στο κείμενο, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από πολύωρες συζητήσεις, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 μελών δήλωσαν ότι η ΕΕ «επαναλαμβάνει τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και «εκφράζει τη λύπη της για κάθε απώλεια ζωής αμάχων».
Unity, agreement at #EUCO on Middle East conclusions. pic.twitter.com/sC8zUuiZlI
— Ecaterina Casinge (@ecasinge) October 26, 2023
Οι ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν για την επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα και ζήτησαν βοήθεια «συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων για τις ανθρωπιστικές ανάγκες».
Σύμφωνα με την Guardian, σε μια παραχώρηση προς την Ισπανία, στο τελικό κείμενο προστέθηκε νέα διατύπωση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υποστηρίζει τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα».