Το πότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ελληνική πρωτοβουλία στην δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, χθες, όπου στη συζήτηση για θέματα οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για αύξηση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, απάντησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα», η Αριστοτελία Πελώνη, Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού.
«Η διαπραγμάτευση δεν έχει καταλήξει. Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το είπε και η κυρία ντερ Λάιεν χθες, είναι να έχει καταλήξει τέλος του χρόνου. Άρα αυτές είναι αποφάσεις που θα ληφθούν και ελπίζουμε ότι θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Διότι δεν είναι μια συζήτηση που μπορεί να εκκρεμεί για πάρα πολύ καιρό. Έρχεται αυτή η συζήτηση προφανώς και γίνεται σχετική και με τα κονδύλια που προβλέπονται για την Ουκρανία. Θυμίζω ότι η Ελλάδα είναι θετική στο να δοθούν αυτά τα χρήματα. Ωστόσο, τονίζει ο πρωθυπουργός ότι την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις ανάγκες των πολιτών μας και αυτό αφορά τα κονδύλια για το Μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.
Η κοινή επιστολή
Προσέθεσε μάλιστα πως χθες υπήρξε και μια κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Μισέλ, με ελληνική πρωτοβουλία, που τονίζει αυτή τη διάσταση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών και την ανάγκη να εκταμιευτούν περισσότερα κονδύλια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σημείωσε η κ. Πελώνη, η οποία ξεκίνησε στη σύνοδο των MED9 στη Βαλέτα τον Σεπτέμβριο και εστάλη χθες η επιστολή με τις υπογραφές οκτώ ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου προς τον κ. Μισέλ.
«Όσο αφορά το Μεταναστευτικό, νομίζω ότι γίνεται όλο και περισσότερο κοινός τόπος ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις και εσωτερική και εξωτερική, που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα κονδύλια» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.
Όπως εξήγησε η κ. Πελώνη, η συζήτηση της Συνόδου ήταν σαφώς επικεντρωμένη στο Μεσανατολικό για να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι στο κοινό κείμενο, ωστόσο από τα βασικά θέματα στην ατζέντα και επείγον μάλιστα, είναι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού πλαισίου, ο προϋπολογισμός της Ένωσης για την περίοδο 2021 μέχρι το 2027. Είναι μια πολύ έντονη συζήτηση και στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά τονίζει την ανάγκη για περισσότερους πόρους τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.