Ο Νάσος Ηλιόπουλος επιχείρησε να εμπλέξει τον Κυριάκο Πιερρακάκη στην υπόθεση του Ανδρέα Πάτση του βουλευτής Γρεβενών που ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με απόφαση Μητσοτάκη λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας με θέματα που δεν συνάδουν με την ιδιότητά του αφενός και με τις αρχές της κυβερνώσας παράταξης αφετέρου. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αποπομπή του υπουργού Ψηφιακής Κυβέρνησης διότι έδωσε με ανάθεση στον Ανδρέα Πάτση 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτό υποστήριξε με τη συριαζαική λογική ότι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ εκπροσωπούσε εταιρεία ξένων συμφερόντων στην Ελλάδα, η οποία από την πλευρά της είχε σύμβαση με τα ΕΛΤΑ. 

Κατ επέκταση και σύμφωνα πάντα με τη λογική της Κουμουνδούρου ο Πιερρακάκης έδωσε 1 εκατ. Ευρώ στον Πάτση. ΚΑι αυτό αποτέλεσε επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά το γεγονός πως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ παραιτήθηκε από ευθιξία, στέλνοντας όμως την παραίτηση στον διευθύνοντα σύμβολο του υπερταμείου όπου και ανήκει. 

Στον Νάσο Ηλιόπουλο και στον ΣΥΡΙΖΑ «απάντησε» ο Νίκος Παππάς. Και «απάντησε» μέσα από τις απαντήσεις που ο ίδιος έδινε στην Βουλή ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ερωτήσεις βουλευτών, όταν με σαφήνεια δήλωνε ότι δεν έχει αρμοδιότητα επι των ΕΛΤΑ αφού η κυβέρνησή του είχε δώσει την αρμοδιότητα στο υπερταμείο.  

Τον Μάρτιο του 2019, ο Νίκος Παππάς δήλωνε ότι  «ερωτήματα που αφορούν σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, διοίκησης, διαχείρισης και οργάνωσης των ΕΛΤΑ δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του».  Και τον Απρίλιο επαναλάμβανε την ίδια θέση σε ερώτηση του Γιάννη Μανιάτη. 

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως η θέση Ηλιόπουλου είναι θέση Τσίπρα αφού ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σκάι έσπευσε να αποδώσει ευθύνες στον Κυριάκο Πιερρακάκη και να υποστηρίξει πως ακολουθεί την τακτική Μητσοτάκη επιρρίπτοντας ευθύνες σε άλλους.  

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης 

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλούν «για μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνοντας πως  «η μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την απόπειρα εμπλοκής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – και του Κυριάκου Πιερρακάκη προσωπικά – στην υπόθεση που έχει ανακύψει με τα ΕΛΤΑ είναι ευδιάκριτη. Για να γίνει ακόμα πιο σαφής, απαντούμε με παλαιότερη επίσημη τοποθέτηση κ. Νίκου Παππά αναφορικά με το ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ».

«ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν πως «αυτό δεν τους εμποδίζει, σήμερα, να “χρεώνουν” στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσεις του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, παραβιάζοντας κάθε θεσμική λογική και λειτουργία».

Καταλήγουν δε τονίζοντας πως «πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ; Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο χθες – όπως και οι ταγοί τους. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο».