Η διαχείριση κρίσεων (πανδημία, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά) απασχολεί καθημερινά την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτά τα μέτωπα απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις κι εκεί κρίνεται η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Μπορεί λοιπόν η μεταρρυθμιστική ατζέντα να φαίνεται ότι έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, αλλά δεν είναι έτσι. Προώθηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεις αποτελούν τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη, το άυλο και πολύτιμο αυτό εθνικό κεφάλαιο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μόλις παρέλθει η υγειονομική κρίση. Ώστε να δημιουργηθούν δουλειές και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών. Στην αβεβαιότητα δεν απαντούμε μόνο με αντοχή και ανθεκτικότητα, αλλά και με ριζικές παρεμβάσεις που δημιουργούν προοπτική. Αυτό, άλλωστε, εισηγείται και η Επιτροπή Πισσαρίδη» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι μεταρρυθμίσεις κι επενδύσεις πάνε μαζί, γι’ αυτό είναι αποφασισμένοι όπως λένε στο Μεγάρο Μαξίμου να «πατήσουν γκάζι στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αυξηθούν και οι επενδύσεις».

Ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιγράψει ως καθοριστικό και απαραίτητο βήμα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να προσελκύσει η Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές και θα αντιστρέψουν το brain drain της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρά την πρωτόγνωρη σε καιρό ειρήνης οικονομική ύφεση που προκαλεί σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού, η Κυβέρνηση προχωράει αταλάντευτη υλοποιώντας το σχέδιο της για να πετύχει τον παραπάνω στόχο. Μέσα στην κρίση, επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Και φέρνει μεγάλες, άμεσες ξένες και στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.

Κλειδί για την επενδυτική αναγέννηση της χώρας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Βασικός παράγοντας για το παρόν και το μέλλον της εθνικής οικονομίας είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:
– Πρώτον, το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μεσοβδόμαδα, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικά 812,5 εκατομμύρια ευρώ με αρνητικό επιτόκιο: -0,16%. Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του 2019, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίστοιχη απόδοση ήταν 3,8%.
– Δεύτερον, η απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά, στην περιοχή του 0,88% και 1,03% αντιστοίχως.

Η μεγάλη επένδυση της Microsoft

O Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, την νέα μεγάλη άμεση επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth. Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος data center στη χώρα μας, βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.
Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλιάδες από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100 χιλιάδες άνθρωποι.
Πρόκειται για μια επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η υλοποίησή της θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την Πατρίδα μας ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων. Αλλά δεν είναι μόνο το επενδυτικό κλίμα. Είναι μια επένδυση που έχει ποιοτικά διαφορετικό χαρακτήρα. Συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Ενισχύει την παραγωγικότητά της. Και στον βαθμό που αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εκπαιδεύσει περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, δίνει σήμα αναστροφής του brain drain.
Πέρα από τον θετικό αντίκτυπο που έχει η επένδυση στην ελληνική οικονομία, η αποθήκευση δεδομένων του Cloud στην Ελλάδα συμβάλλει στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι η υπό εξέλιξη συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

43 επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας 13,4 δισ. ευρώ

Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, δεκατέσσερις (14) στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,794 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες τρεις (3) νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

H Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων έχει εγκρίνει τα εξής (14) επενδυτικά σχέδια, συνολικής αξίας 1,794 δισ. Ευρώ.

1. Έργο της «ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα», με κόστος επένδυσης 117 εκατ. ευρώ.
2. Έργο COSTA NOPIA της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ, Κίσσαμος, Νομός Χανίων. «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», με κόστος επένδυσης 303 εκ. ευρώ.
3. Έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177mw» της κοινοπραξίας NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ.
4. Έργο της εταιρείας «CONSORTIUM SOLAR POWER», αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.
5. «Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη μεταμόρφωση Αττικής» της εταιρείας «Panita Ltd», με κόστος επένδυσης 93,4 εκατ. ευρώ.
6. Έργο «Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – CAPE THOLOS» της εταιρείας «Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Α.Β. ΑΕ, Maris Hotels, Δήμος Ιεράπετρας, Ν Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκ. Ευρώ.
7. «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΛΥΧΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» κοινό έργο του Δήμου Λευκάδας και του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, με κόστος επένδυσης 70 εκατ. ευρώ.
8. Έργο «ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ – ΔΙΑΚΟΦΤΟ & ΙΔΡΥΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 5* ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΖΑΜΑΡΙΑ – ΦΑΡΟΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας 105 ΑΕ , με κόστος επένδυσης 43 εκατ. ευρώ.
9. Έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ BOUTIQUE HOTEL 5* ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΙΚΡΗ ΝΕΡΟ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας ΝΕΡΟ ΑΕ., με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ
10. Έργο «ΙΔΡΥΣΗ 2 ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΠΑΣ – ΛΟΥΚΑΣ – ΜΑΝΟΥΣΟΥ – ΠΕΤΗ – ΧΑΜΟΥΧΑΔΕΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας LUCAS ΑΕ., με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.
11. Έργο «VARKO» της εταιρείας RND INVESTMENTS GREECE Μονοπρόσωπη ΙΚΕ., με κόστος επένδυσης 107,5 εκατ. ευρώ.
12. Έργο «ARCADIA» της εταιρείας «TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε.»., με κόστος επένδυσης 240 εκατ. ευρώ.
13. Έργο «RAFFLES -FAIRMONT» της εταιρείας «WHITE MULBERRY DEVELOPMENT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κόστος επένδυσης, με κόστος επένδυσης 104 εκατ. ευρώ.
14. Έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ TISSUE ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟ-ΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.», με κόστος επένδυσης 46,1 εκ. ευρώ.

– Eπίσης, αναμένεται η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων των εξής (3) έργων, συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ:
1. Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW της εταιρίας EGNATIA SA.
2. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
3. «Δημιουργία πέντε (5) Αιολικών Επενδύσεων ισχύος 120,3 MW» της εταιρείας «ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE».

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΔ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 674 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ
Επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills», Άγιος Νικόλαος, Νομός Λασιθίου (Κόστος επένδυσης 408 εκ. ευρώ)
Επενδυτικό σχέδιο «Blue Iris», της AGC Equity Partners, Μύκονος (Κόστος επένδυσης 60 εκ. ευρώ)
Επενδυτικό σχέδιο «Κατασκευή και Λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στη νήσο του Σκορπιού», της ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε. (Κόστος επένδυσης 160 εκ. ευρώ)
Επενδυτικό σχέδιο «Project Blue », της Grivalia Hospitality, Μύκονος (Κόστος επένδυσης 46,5 εκ. ευρώ)

– ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ / ΑΔΕΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 500 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ

Επενδυτικό σχέδιο «Kilada Hills» (κόστος επένδυσης 420 εκ. ευρώ)
Έκδοση 17 αδειών εγκατάστασης σε Στρατηγικές Επενδύσεις για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 121 MW, συνολικού προϋπολογισμού 80εκ. Ευρώ.

Αναπτυξιακός Νόμος
Έχουν εγκριθεί 358 επιχειρηματικά σχέδια του Αναπτυξιακού Νόμου με ποσό ενίσχυσης 506 εκ. ΕΥΡΩ.

Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα: 14 έργα ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 2,36 δις Ευρώ
Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα
Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή 13 Κέντρων Πολιτικής Προστασίας
Υλοποίηση Φοιτητικών Εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου θράκης
Έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφορικά με την αστική ανάπλαση και αξιοποίηση του βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας στην Νέα Ιωνία Βόλου
Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Προκήρυξη για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας ULTRAFAST BROADBAND
Αναβάθμιση Οδοφωτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Μελέτη, Κατασκευή, Χρημαδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου – Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθών
Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση, Λειτουργία και Προμήθεια Εξοπλισμού για την Ανέγερση του Κτιρίου Παροχής Υπηρεσιών Εξατομικευμένης Ιατρικής του ΙΙΒΕΑΑ
Οδοφωτισμός Περιφέρειας Ηπείρου
Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής
Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμάτων νομού Σερρών
Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμάτων Κεντρικής Μακεδονίας
Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και λειτουργία Σχολικών Μονάδων και Πάρκου του Δήμου Χανίων

Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά
Δόθηκε ουσιαστικά το πράσινο φως εκκίνησης των πρόδρομων εργασιών στον χώρο του Ελληνικού. Πρόκειται για μία επένδυση που θα αγγίζει το ποσό των 8 δις ευρώ και θα προσφέρει εργασία σε περίπου 10.000 εργαζομένους μέχρι την ολοκλήρωσή της και σε 75.000 εργαζομένους με την λειτουργία του Μητροπολιτικού Πόλου, συνεισφέροντας στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 2,4%

Mαρίνα Αλίμου
Υπεγράφη στις 13-5-2020 η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια. Ένας σημαντικός πόλος έλξης με τεράστια οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Επενδυτικής Αξίας 175 εκ. Ευρώ, θα διαθέτει 1.100 θέσεις ελλιμενισμού και έκταση 210 στρεμμάτων.

Τουριστικό Επενδυτικό Έργο «Κασσιόπη» στην Κέρκυρα
Δημιουργείται από τον επενδυτικό οργανισμό NCH Capital πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, παραθεριστικές οικιστικές μονάδες και μαρίνα δυναμικότητας περίπου 57 θέσεων σε σύνολο 490 στρεμμάτων εκ των οποίων μόνο το 7% δομείται ενώ το 97% παραμένει πράσινο.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 120.εκ. Ευρώ. Θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.

Ναυπηγεία Ελευσίνας / Ναυπηγεία Σύρου
Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΝΕX και του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ International Development Finance Corporation (DFC)
Η ανάπτυξη των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου έχει αποτελέσει ένα πολύ θετικό βήμα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Μία πολύπλοκη διαδικασία εξυγίανσης, μέσω του άρθρου 106, με εμπλεκόμενους πιστωτές το Δημόσιο και τους εργαζόμενους, σε έναν κομβικό κλάδο, όπως αυτόν της ναυπηγικής.

Οικονομική προσφορά – ρεκόρ, 150 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό από την κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η οικονομική προσφορά που αποσφραγίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), θεωρείται ρεκόρ γιατί είναι πενταπλάσια από το ελάχιστο προβλεπόμενο τίμημα, που είχε προσδιοριστεί από τα τεύχη του διαγωνισμού στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τίμημα σχετικού διαγωνισμού στην ιστορία της χώρας και απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης που τρέφουν πλέον διεθνείς επενδυτές αφενός στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και αφετέρου στην πολιτική της Κυβέρνησης.
Η διαδικασία που ξεκίνησε να τρέχει υπό την παρούσα Κυβέρνηση, μετά από 4,5 χρόνια κωλυσιεργιών και καθυστερήσεων, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου και μετά θα συνταχθεί και θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και προτιμητέου επενδυτή, η οποία πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κυρωθεί από τη Βουλή.
Η ανάδειξη επενδυτή για το καζίνο και η ολοκλήρωση της σχετικής σύμβασης είναι όρος για να προχωρήσει και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής παραχώρησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στη Lamda Development, αλλά και η καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος των 910 εκατομμυρίων. Εκτός από τη σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και επενδυτή για την άδεια καζίνο, θα υπογραφεί και η εμπορική σύμβαση μεταξύ της Lamda Development και του επενδυτή που θα αναπτύξει το καζίνο.
Πρόκειται για την υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που θα γίνει στην Ελλάδα, καθώς εκτός από καζίνο διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα καταλαμβάνει επιφάνεια μεταξύ 12.000 και 15.000 τ.μ., οι ελάχιστες απαιτήσεις του διαγωνισμού προβλέπουν επίσης την κατασκευή ξενοδοχείου τουλάχιστον πέντε αστέρων και 2.000 κλινών, συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο ελάχιστης επιφάνειας 12.000 τ.μ. και χώρο συνάθροισης κοινού για αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, με συνολικό αριθμό θέσεων ίσο ή μεγαλύτερο των 3.000 τ.μ.
Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος της Mohegan Gaming and Entertainment, Μάριο Κοντομέρκος, το συνολικό ύψος της επένδυσης με τίτλο Inspire Athens, θα ανέλθει σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα προετοιμάζεται το πρόγραμμα που θα υποβληθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι κατευθύνσεις με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων στάλθηκαν από τις Βρυξέλλες πριν από 10 μέρες αλλά στο μεταξύ οι ομάδες που έχουν συγκροτηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου υπό τους Θ.Σκυλακάκη, Α.Σκέρτσο, Α.Πατέλη, Μ. Αργυρού και Δ.Σκάλκο έχουν προχωρήσει αρκετά στην επεξεργασία. Να σημειωθεί ότι από τα προγράμματα αυτά το 37% πρέπει να αφορά την «πράσινη οικονομία» και το 20% την ψηφιακή οικονομία. Το προσχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου. Ο Αλ.Πατέλης είχε την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες συζητήσεις με τις διευθύνσεις DG Recovery και DGEcfin.

Παράλληλα ως το πρώτο τρίμηνο του 2021 ετοιμάζεται «μεταρρυθμιστικό μπαράζ» με σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς υπό την εποπτεία του Γ.Γεραπετρίτη, του Α.Σκέρτσου και του Γρ.Δημητριάδη.
Συγκεκριμένα:
Εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης και ρυθμίζι το εργασιακό περιβάλλον στην ψηφιακή εποχή.
Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το νομοσχέδιο θα έρθει στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο εργαζόμενο, θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Θα ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες. Θα διευρυνθεί ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών.
Nέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως και των διδασκόντων από το 2021. Νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει και άλλο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται χρήσεις γης, περιορίζεται η εκτός σχεδίου και άναρχη δόμηση, απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα αλλάξει τον ν.4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία, προσθέτοντας διαφάνεια, κάτι που θα δώσει ώθηση και σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προωθείται μεγάλη τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων και Ημερήσιας Νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Επίσης 4.000 μόνιμες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
Αλλαγές στο δημόσιο. Ήδη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται νέοι διορισμοί.
Ενίσχυση ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους.. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να φτάσουν σύντομα τις 1.000. Θα είναι προσβάσιμες όλες από το κινητό τηλέφωνο.
Στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ώστε να ξεκαθαριστούν οριστικά οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων.