Στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, η «Αυγή» δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της τμήμα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του 2023, χωρίς σχολιασμό. Από το δισέλιδο που αναρτήθηκε επιλεκτικά, δεν μπορεί κανείς να σχηματίσει ασφαλή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, εάν κάποιος αναζητήσει το πλήρες κείμενο των οικονομικών καταστάσεων που αναρτήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) την ίδια ημέρα, θα διαπιστώσει ότι η εταιρεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται παραπαίουσα και σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Γράφει η Ιουλία Σκούρτη
Ο ορκωτός ελεγκτής της χρήσης 2022 δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: Εφιστά την προσοχή για το γεγονός ότι για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2022 το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό και οι τρέχουσες (βραχυπρόθεσμες) υποχρεώσεις της «Αυγής» υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της. Αναφέρει, δε, ως συμπέρασμα ότι «τα γεγονότα αυτά ή οι συνθήκες αυτές, μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της».
Μεγάλος κίνδυνος
Τα ίδια κεφάλαια με βάση τα όσα αναφέρει η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις είναι αρνητικά κατά 1,359 εκατ. ευρώ, ενώ αν ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή η «τρύπα» εκτινάσσεται στα 2,6 εκατ. ευρώ, παρά την... αναιμική αύξηση κεφαλαίου κατά 466.000 ευρώ που είχε αποφασιστεί μεν την 1η.12.2022, αλλά πιστοποιήθηκε στις 22.09.2023. Η έκθεση αναφέρει σειρά από «παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της εταιρείας ως συνεχιζόμενης δραστηριότητας», όπως: α) Οι ζημίες της χρήσης ανέρχονται στο ποσό των 1.866.841,21 ευρώ, β) τα ίδια κεφάλαια έχουν καταστεί αρνητικά και ανέρχονται στο ποσό των 1.826.469,02 ευρώ, γ) το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 3.618.226,87 ευρώ έναντι βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων (Κυκλοφορούν Ενεργητικό) ποσού 1.742.463,79 ευρώ.
Από την πλευρά της διοίκησης, η έκθεση σημειώνει τα ακόλουθα: «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η διοίκηση της εταιρείας έχει ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης (συμπεριλαμβανομένου και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) με απώτερο σκοπό: α) Την κεφαλαιακή ενίσχυση και β) τη μείωση του λειτουργικού κόστους όπου αυτό είναι εφικτό. Υστερα από τις προαναφερόμενες ενέργειες (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) η διοίκηση εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές και λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας, στο άμεσο μέλλον. Κατά συνέπεια οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν καταρτιστεί στη βάση της δυνατότητας ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων της εταιρείας και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνουν προσαρμογές, οι οποίες θα ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και σχετίζονται με την πρόθεση του βασικού μέτοχου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της εταιρείας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Παρά ταύτα, το ενδεχόμενο της μη ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας».
Πάντως, παρά τα ευχολόγια που αναφέρονται από τη διοίκηση και εν μέσω αυτής της εξαιρετικά δυσχερούς οικονομικής θέσης, η «Αυγή» το 2022 αύξησε τα έξοδα σε 2,151 εκατ. ευρώ από 1,895 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το προσωπικό της από 77 σε 64 άτομα. Οι δε οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 1,12 εκατ. ευρώ. Εάν ληφθεί υπόψη ότι η χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου έχει μειωθεί στα 4 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ που ήταν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική.
Μείωση των εσόδων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 75% της κρατικής χρηματοδότησης κατευθύνεται προς τα κομματικά ΜΜΕ, ενώ με το εναπομείναν ποσό (κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ) το κόμμα καλείται να καλύψει τη διοικητική λειτουργία του. Επιπλέον, η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ πλήττει και το σύνολο των εισφορών που αποδίδει έκαστος βουλευτής στο κόμμα μηνιαίως από τη βουλευτική αποζημίωσή του (1.000 ευρώ). Με δεδομένο, δε, ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται συνεχώς με τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις, αυτό σημαίνει πως τα έσοδα της Κουμουνδούρου αναμένεται να μειωθούν έτι περαιτέρω.
Εν κατακλείδι, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεφαλής έναν τρανό οικονομολόγο - εφοπλιστή και ότι έως πρότινος –κατά δηλώσεις της βουλευτού (και παρ’ ολίγον υπουργού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Ελενας Ακρίτα– είχε ένα «γ@μάτο οικονομικό επιτελείο», δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει φως στην άκρη του ερεβώδους τούνελ στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ηγεσία θα κληθεί πολύ σύντομα να λάβει αποφάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται χρέη προς όλες τις κατευθύνσεις.